Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Harian: 🔍 Tahun Google dalam carian

Jimmy Westenberg / Android Authority

🌞 Selamat pagi! Kami baru-baru ini mendapat tongkat baru untuk kucing kami, dan dia sangat menyukainya. Itu melegakan kerana dia tidak bermain dengan beberapa mainan lain yang kami beli untuknya sejak beberapa bulan lalu. Beralih ke Harian, kami mempunyai tahun carian Google, simulator kesan asteroid dan banyak lagi.

Perkara yang kami cari pada tahun 2022

Foto stok Carian Google 4

Edgar Cervantes / Android Authority

Ia adalah masa tahun sekali lagi apabila Google mengeluarkannya tahun dalam semakan untuk carian. Terdapat beberapa syarat yang dijangkakan dan beberapa kejutan dalam senarai keseluruhan 10 teratas untuk 2022.

10 teratas, tempoh

 • Wordle ialah istilah carian nombor satu di seluruh dunia pada tahun 2022, kerana permainan kata berasaskan web yang ketagihan menjadi tular awal tahun ini. Kami juga mempunyai a panduan pemula dengan petua dan banyak lagi.
 • Kriket juga mendominasi 10 teratas, dengan carian untuk India lwn England (kedua), India lwn SA (kelima), India lwn West Indies (ketujuh), dan Liga Perdana India (ke-10).
 • Hal ehwal semasa membuat penampilan dalam 10 teratas kerana Ratu Elizabeth (keempat) dan Ukraine (ketiga).
 • Akhirnya, yang iPhone 14 (kelapan) dan pembunuh bersiri Jeffrey Dahmer (kesembilan) turut membuat senarai itu. Yang terakhir ini sebahagian besarnya disebabkan oleh populariti siri Netflix.
 • India jelas merupakan pemacu utama untuk 10 teratas, dan carian India juga mendominasi dalam hal makanan, muzik dan senarai lain.
 • Jika tidak, Johnny Depp, Will Smith dan Amber Heard turut memecahkan 10 teratas untuk carian berkaitan orang.

Melangkaui carian teks

Kami mendapat rangkuman biasa carian teratas mengikut muzik, filem, kematian dan banyak lagi. Tetapi syarikat itu juga mempunyai tiga senarai berasingan untuk Google Lens carian dan senarai untuknya Hum untuk Mencari kefungsian (membenarkan anda mendendangkan lagu untuk memulakan carian untuknya).

 • Kami mendapat senarai untuk tumbuhan dan kulat teratas, dengan mawar taman, cendawan dan mawar Damask membentuk tiga teratas.
 • Terdapat juga senarai Google Lens untuk haiwan peliharaan, kerana kucing berbulu pendek domestik, kucing kucing dan kucing polydactyl meraih tiga tempat teratas.
 • Akhirnya, kami mendapat senarai untuk tanaman rumah. Philodendron, Devil’s Ivy, dan buluh memecahkan tiga teratas.
 • Sementara itu, senandung teratas untuk mencari lagu datang daripada Ali Sethi, BTS, dan Aditya A.
 • Google tidak mempunyai senarai untuk Penolong tetapi tercatat di dalamnya catatan blog bahawa “beritahu saya jenaka” dan “beritahu saya fakta yang menyeronokkan” adalah arahan teratas.
 • Meminta Assistant untuk menetapkan penggera 7 PG ialah satu lagi permintaan popular dan masa penggera yang paling popular.
 • Agak menarik untuk melihat carian visual dan audio muncul, dan Google menamakan data ini.
 • Tetapi ia masih berfungsi sebagai peringatan bahawa syarikat sentiasa memerhati dan mendengar dalam beberapa kapasiti.

Perkara Khamis

Simulator hentaman asteroid Neal Agarwal

Tapak web simulator kesan asteroid sememangnya sesuatu, tetapi yang ini oleh Neal Agarwal (h/t: Boing Boing) mungkin yang terbaik. Tapak web pelancar asteroid membolehkan anda memilih jenis dan saiz asteroid (atau komet), kelajuan dan sudut hentamannya.

Anda kemudian boleh memilih lokasi kesan anda daripada peta dan mendapatkan banyak statistik dalam proses. Sememangnya, saya menghempas asteroid besi selebar 1000 kaki ke London. Ternyata 215,000 orang akan menguap di dalam kawah, dan 4.5 juta akan terbunuh dalam bola api selebar 5.4 batu. Itu tidak morbid sama sekali.

Nikmati hari tanpa asteroid!
Hadlee Simons, Editor.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Harian: 🔍 Tahun Google dalam carian
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker