Berita Teknologi

Peta jalan Google Pixel yang bocor untuk tahun 2023 dan seterusnya

Robert Triggs / Android Authority

Telefon pintar Pixel Google telah menyaksikan peningkatan yang besar sepanjang tahun lalu. pertama, siri Pixel 6 membawa rangsangan dalam kejayaan kritikal dan komersial, sesuatu yang amat diperlukan oleh syarikat selepas kegagalan komersial relatif Piksel 5 dan Piksel 4. Kemudian, siri Pixel 7 menyaksikan pujian yang lebih kritikal dan, daripada apa yang kami boleh katakan, kesinambungan kejayaan jualan barisan Pixel 6.

Persoalannya sekarang ialah apakah yang boleh kita harapkan daripada Google pada tahun 2023 dan seterusnya? Terima kasih kepada sumber tanpa nama tetapi boleh dipercayai, Android Authority secara eksklusif boleh mendedahkan anjakan utama yang akan diambil oleh Google dengan siri Pixel pada 2023, 2024 dan 2025.

Walaupun kami telah meneliti maklumat ini dengan teliti, sila ambil perhatian bahawa peta jalan ini tidak ditetapkan secara langsung. Sumber kami berkata aspek tertentu dalam rancangan itu adalah pasti, tetapi yang lain disiarkan. Kami akan mengakui kemungkinan setiap butiran semasa kami membimbing anda melalui peta jalan Google Pixel.

Siri Google Pixel pada tahun 2023

Google Pixel Fold Bagaimana Saya Menyelesaikan 3

Bagaimana Saya Menyelesaikan/Steve Hemmerstoffer

Tahun depan akan melihat beberapa perubahan kecil pada barisan Pixel. Sumber kami mengesahkan bahawa dua telefon Pixel β€” dengan nama kod β€œlynx” dan β€œfelix” β€” akan dilancarkan di sekitar Google I/O pada bulan April atau Mei. Kedua-dua telefon ini telah pun bocor, dengan “lynx” merujuk kepada Pixel 7a dan “felix” kepada Lipatan Piksel (yang juga telah dirujuk sebagai Pixel Notepad, walaupun Pixel Fold berkemungkinan akan menjadi nama yang dipasarkan).

Sumber kami mengesahkan bahawa Google akan mengekalkan harga yang sama untuk Pixel 7a, yang bermaksud harga runcit AS $449 untuk dipadankan dengan Pixel 6a. Kebocoran sebelum ini mengatakan 7a akan menampilkan beberapa peningkatan berbanding pendahulunya, termasuk pengecasan tanpa wayar dan kadar penyegaran 90Hz. Walau bagaimanapun, sumber kami tidak mengesahkan ciri ini.

Berita besar Google pada tahun 2023 ialah pelancaran Pixel boleh lipat pertama.

Kemudian pada tahun 2023, Google akan melancarkan dua telefon baharu dalam siri utamanya: Pixel 8 dan Pixel 8 Pro. Sumber kami mengesahkan bahawa tidak akan ada terlalu banyak perubahan ketara untuk telefon ini berbanding dengan siri Pixel 7. Walau bagaimanapun, satu anjakan yang ketara ialah pengecutan Pixel 8 (nama kod “shiba”), bermakna ia akan mempunyai paparan yang lebih kecil dan faktor bentuk keseluruhan yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, “husky” β€” aka Pixel 8 Pro β€” akan mempunyai paparan dan ukuran umum yang sama seperti Pixel 7 Pro.

Akhirnya, nama kod untuk silikon yang memulakan debutnya dengan siri Pixel 8 ialah “zuma.” Google hampir pasti akan memasarkan ini sebagai Tensor G3.

Siri Pixel pada 2024: Lebih Pro, kurang A?

paparan google pixel 6a di tangan

Ryan Haines / Android Authority

Selain daripada pelancaran Pixel Fold dan pelancaran awal untuk Pixel 7a, 2023 tidak kelihatan terlalu berbeza dari tahun ini. 2024, bagaimanapun, akan melihat beberapa perubahan ketara dalam peta jalan Pixel Google.

Google Pixel 8a

Pertama, terdapat rancangan untuk Pixel 8a, yang diberi nama kod “akita.” Walau bagaimanapun, pelan itu boleh dibatalkan berdasarkan jualan Pixel 7a. Sumber kami mengatakan bahawa Google sedang memikirkan untuk beralih daripada pelancaran tahunan telefon siri A dan sebaliknya pergi untuk pelancaran dwitahunan (setiap dua tahun). Ini akan membawa siri A lebih sejajar dengannya Siri iPhone SE Appleyang menyaksikan pelancaran setiap beberapa tahun dan kekal aktif di rak kedai sepanjang masa itu.

Bergantung pada kejayaan komersial Pixel 7a (atau tidak), Google boleh beralih kepada pelancaran siri A dwitahunan.

Sudah tentu, jika syarikat itu beralih daripada pelancaran tahunan, kami fikir nama telefon boleh (dan sepatutnya) berubah. Walau bagaimanapun, sumber kami tidak menyebut pertukaran nama dan hanya menggunakan nama kod.

Jika Pixel 8a β€” atau apa sahaja namanya β€” dilancarkan, ia akan mendapat kenaikan harga kepada $499. Bagaimanapun, nasib telefon ini tetap bergantung sepenuhnya pada prestasi Pixel 7a di pasaran.

Siri Pixel 9

Pada musim luruh tahun 2024, Google akan melancarkan siri Pixel 9. Walau bagaimanapun, siri ini akan, buat pertama kalinya, mempunyai tiga peranti mengikut sumber kami.

Yang pertama ialah Google Pixel 9 vanila, yang mungkin saiz dan format umum yang sama seperti Pixel 8 (yang, ingat, lebih kecil sedikit daripada Pixel 7). Terdapat juga Pixel 9 Pro yang dijangkakan β€” bernama kod β€œkomodo” β€” dengan saiz skrin dalam alam 6.7 inci. Kemudian, akan ada model peringkat Pro kedua yang diberi nama kod “caiman.” Telefon ini akan mempunyai semua ciri tahap Pro model 6.7 inci tetapi menjejalkannya ke dalam reka bentuk 6.3 inci.

Siri Pixel 9 mungkin mempunyai telefon ketiga: model peringkat Pro yang lebih kecil.

Sumber kami menyamakan strategi ini dengan pelancaran iPhone Apple. Pixel 9 akan menjadi seperti iPhone 14manakala “caiman” 6.3 inci akan serupa dengan iPhone 14 Pro. β€œKomodo” 6.7 inci akan lebih sejajar dengan iPhone 14 Pro Max.

Apabila kami bertanya tentang kemungkinan ini, sumber kami dengan tegas menyatakan bahawa ini pasti berlaku. Google mahu meniru strategi saiz Apple yang berjaya, yang bermaksud ia memerlukan telefon peringkat Pro yang tidak sebesar Pixel 7 Pro. Harga, penamaan dan ketersediaan semuanya disiarkan, tetapi matlamat tiga telefon ditetapkan dalam batu.

Ketiga-tiga telefon ini sepatutnya melihat debut Tensor G4, yang telah kami pelajari diberi nama kod “redondo.”

Masa depan boleh dilipat

Akhirnya, terdapat rancangan untuk susulan boleh dilipat pada 2024. Walau bagaimanapun, tidak banyak yang diketahui tentang perkara ini pada masa ini. Kemungkinan Google sedang menunggu untuk melihat tindak balas pengguna terhadap lipat pertamanya β€” aka β€œfelix” β€” sebelum menjadi terlalu khusus tentang rancangan susulan.

Siri Pixel pada 2025: Dua strategi yang berpotensi

Google Pixel 7 Pro Lemongrass kembali

Rita El Khoury / Android Authority

Menjelang tahun 2025, sumber kami berkata Google sedang melihat beberapa pilihan untuk peta jalan Pixelnya, yang akan banyak dipengaruhi oleh kejayaan atau kegagalan rancangannya pada 2023 dan 2024.

Pertama, Google mempermainkan idea untuk mempunyai telefon boleh lipat gaya flip untuk bersaing siri Galaxy Z Flip. Jika ia melalui laluan ini, pelancaran musim gugur 2025 bagi siri Pixel utama akan termasuk model boleh lipat gaya flip, model vanila tidak lipat (kami menganggap ia akan menjadi asas Pixel 10), dan kemudian dua lelaran peringkat Pro dengan satu lebih kecil dan satu lagi lebih besar.

Google sedang mempertimbangkan kulit kerang yang boleh dilipat untuk 2025, tetapi ia juga mempunyai strategi alternatif.

Walau bagaimanapun, jika Google meninggalkan peranti gaya flip, ia akan bergerak ke hadapan dengan empat telefon tidak lipat. Itu akan menjadi model vanila dalam saiz kecil dan besar dan model pro dalam saiz kecil dan besar. Sekali lagi, ini secara langsung akan selaras dengan strategi semasa Apple untuk iPhone.

Akhirnya, nasib mana-mana pengganti Pixel Fold pada 2025 masih bergantung pada penerimaan pasarannya pada 2023.

Kebocoran peta jalan Google Pixel: Fikiran kami

Logo Google dimuatkan

Robert Triggs / Android Authority

Maklumat yang kami terima daripada sumber ini sangat masuk akal kepada kami. Hampir setiap syarikat mengejar kejayaan dan strategi telefon pintar tidak boleh lipat Apple dan kejayaan boleh lipat Samsung. Untuk mengetahui bahawa Google menggunakan kedua-dua syarikat sebagai templat untuk produk masa depannya sendiri adalah sesuatu yang mengejutkan.

Walau bagaimanapun, persoalan yang kami ada ialah sama ada Google akan terlambat kepada parti itu. Pelancaran Pixel Fold pada tahun 2022 adalah langkah yang baik memandangkan kekurangan persaingan antarabangsa dalam segmen boleh lipat, tetapi tangkapan pertama pada telefon gaya flip tidak mendarat sehingga 2024 kelihatan terlalu perlahan. Ingat bahawa Samsung menjual lebih banyak telefon Galaxy Z Flip daripada telefon Galaxy Z Fold pada nisbah 3:1. Google sepatutnya mengejar pasaran flip lebih awal daripada kemudian.

Begitu juga, percubaan Google untuk memadankan pendekatan Apple untuk memiliki lebih banyak telefon pro-level mesra sawit seharusnya berlaku pada 2023, bukan 2024. Pada masa itu, strategi Apple mungkin telah berubah. Lagipun, siri iPhone “Mini” bukanlah satu kejayaan besar, dan ia kelihatan seperti iPhone 14 Plus akan melihat nasib yang serupa. Jika Google mahu mengejar Apple, ia perlu lebih pantas daripada ini.

Apapun, kami sangat teruja dengan berita ini. Pixel 9 Pro yang lebih padat kedengaran sempurna kepada kami, dan Pixel Fold kelihatan seperti ia akan menjadi sangat menarik. Mengalihkan siri A ke jadual dwitahunan juga sangat masuk akal.

Buat masa ini, kami hanya perlu menunggu dan melihat bagaimana peta jalan Pixel terakhir Google berjalan berbanding maklumat yang kami ada.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Peta jalan Google Pixel yang bocor untuk tahun 2023 dan seterusnya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker