Berita Teknologi

Penyekatan iklan dalam Chrome selamat lagi — sekurang-kurangnya buat masa ini

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Rancangan Google untuk menghapuskan Manifest V2 secara berperingkat telah ditangguhkan.
  • Kelewatan ini sebahagiannya disebabkan oleh bantahan komuniti pembangun.
  • Kelewatan itu akan membolehkan sambungan blok iklan terus berfungsi lebih lama.

Selepas Google mengumumkan koleksi perubahan — dikenali sebagai Manifest V3 — datang ke Sambungan Chrome platform minggu lepas, terdapat kebimbangan bahawa ini akan menjadi penamat untuk penyekat iklan. Tetapi keputusan baru-baru ini oleh Google untuk menangguhkan rancangannya mungkin telah memberikan penyekat iklan kegemaran anda sedikit masa tambahan.

Selepas sejumlah besar tindak balas daripada komuniti pembangun, yang diketuai oleh pembangun penyekat iklan, Google telah memutuskan untuk menyemak rancangannya untuk susut nilai sokongan sambungan Manifest V2. Google kini telah menangguhkan jadualnya untuk membantu menyelesaikan beberapa masalah yang mungkin dihadapi oleh pembangun ini apabila tiba masanya untuk penghijrahan.

mengikut 9To5Googlegergasi teknologi itu mengatakan bahawa ia “memantau komen daripada komuniti pembangun,” dan ia “komited untuk menyediakan penyelesaian pembangun kepada cabaran penghijrahan dengan fungsi baharu, pembetulan pepijat dan masa yang mencukupi untuk diterima pakai.”

Salah satu isu utama pembangun ini dengan Manifest V3 ialah hakikat bahawa V3 tidak akan membenarkan sambungan daripada menggunakan kod yang dihoskan dari jauh. Sebaliknya, semua kod yang dijalankan oleh sambungan perlu hadir pada pakej sambungan apabila dimuat naik ke kedai web.

Walaupun ini akan membantu Google menyingkirkan sambungan berniat jahat, ia sepatutnya menghentikan penyekat iklan daripada berfungsi. Sebagai contoh, Tampermonkey dibina di sekeliling skrip pengguna yang ditulis oleh pengguna dan ditambah pada sambungan selepas pemasangan. Jadi jika semua kod perlu ada dalam pakej sambungan, Tampermonkey tidak akan berfungsi.

Pelan asal untuk susut nilai V2 telah diumumkan pada tahun 2021 dan September ini, Google menyediakan kemas kini yang memerlukan Chrome Beta, Dev dan binaan Canary untuk mula menguji mematikan sokongan sambungan V2. Menjelang Jun 2023, Google dijangka mula menguji susut nilai pada versi Chrome yang stabil. Dan langkah terakhir untuk mengalih keluar semua sokongan V2 adalah pada Januari 2024.

Kini, nampaknya Google sedang merancang untuk menyediakan pelan fasa keluar yang dikemas kini menjelang Mac 2023 dan ia akan menilai semula pencapaian tersebut daripada pelan asal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Penyekatan iklan dalam Chrome selamat lagi — sekurang-kurangnya buat masa ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker