Berita Teknologi

Penderia zum optik baharu LG bertujuan untuk menghilangkan benjolan kamera telefon pintar

TL;DR

  • LG Innotek mengumumkan modul kamera baharu yang membolehkan pembesaran 4-9 kali ganda.
  • LG mendakwa saiz penderia zum optik sepatutnya cukup kecil untuk menghilangkan benjolan kamera pada telefon pintar.
  • LG Innotek bekerjasama dengan Qualcomm untuk mempercepatkan penggunaan sensor tersebut.

Adakah anda muak dan bosan melihat benjolan kamera pada telefon pintar? nampaknya, LG adalah terlalu kerana LG Innotek telah mengumumkan modul kamera baharu yang dipercayai boleh bermakna penamat bagi masalah kamera.

Walaupun LG telah lama berputus asa untuk membuat telefonnya sendiri, LG Innotek terus menjadi pembekal utama modul kamera mudah alih. Projek terbarunya nampaknya adalah sensor zum optik yang boleh beralih antara dua titik.

Digelar sebagai “Modul Kamera Zum Telefoto Optik”, LG menerangkan perantinya sebagai “komponen mikro yang dibangunkan untuk telefon pintar dengan menyepadukan fungsi kamera teleskopik yang kebanyakannya digunakan pada kamera profesional seperti DSLR atau kamera tanpa cermin.”

Walaupun mempunyai zum optik tidak semestinya baharu — Pixel 7 Pro dan Galaxy S22 Ultra kedua-duanya mempunyai kanta telefoto — apa yang berbeza ialah ia menawarkan pembesaran 4-9 kali. Keupayaan untuk bergerak antara 4x dan 9x ialah sesuatu yang biasa anda lihat dalam kamera tradisional, tetapi tidak begitu banyak dalam kamera telefon pintar.

Perkara lain yang menjadikan sensor ini berbeza ialah saiznya. LG mengatakan bahawa ia telah meminimumkan ketebalan modul untuk menyelesaikan masalah lebam kamera telefon pintar. Ini dilakukan dengan mencipta reka bentuk kanta baharu dan menukar struktur modul.

Sebagai tambahan kepada pengumuman ini, LG juga mendedahkan bahawa ia telah bekerjasama dengan Qualcomm untuk mengoptimumkan perisian untuk Snapdragon 8 Gen 2. Pelan yang akan membantu syarikat mempercepatkan penggunaan sensor di kalangan pengeluar telefon pintar global.

Modul Kamera Zum Telefoto Optik bukan satu-satunya produk yang dibawa LG ke CES pada bulan Januari, syarikat itu juga baru-baru ini mengumumkan ia akan mempamerkan monitor permainan dengan kadar penyegaran 240Hz yang memecahkan rekod.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Penderia zum optik baharu LG bertujuan untuk menghilangkan benjolan kamera telefon pintar
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker