Berita Teknologi

Pemuatan sisi apl iPhone boleh menjadi kenyataan pada tahun 2023

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • A Bloomberg laporan mencadangkan Apple sedang berusaha untuk membenarkan pemuatan sisi apl iPhone.
  • Ini akan menjadi tindak balas langsung kepada Akta Pasaran Digital EU, yang akan berkuat kuasa tahun depan.
  • Didakwa, Apple juga sedang mengusahakan perubahan pada iMessage, akses NFC dan banyak lagi.

Salah satu perbezaan muktamad antara Android dan iOS ialah keupayaan yang pertama untuk memuatkan aplikasi. “Pemuatan sisi” ialah apabila anda memasang aplikasi dari luar sumber yang dibenarkan secara rasmi, yang dalam kes Android ialah Gedung Google Play. Pengguna iPhone tidak pernah mempunyai keupayaan untuk memuatkan aplikasi – sekurang-kurangnya tanpa usaha untuk memintas “taman berdinding” Apple.

Nampaknya pembeza ini mungkin tidak bertahan lebih lama. Menurut penganalisis/pembocor Apple terkemuka (dan kerap betul) Mark Gurman (melalui Bloomberg), Apple mungkin sedang berusaha untuk membenarkan pemuatan sisi apl iPhone. Jika benar, ini akan membolehkan pengguna iPhone memasang mana-mana aplikasi yang mereka mahu, bukan hanya yang muncul di App Store rasmi. Ia juga akan membolehkan pembangun melangkau memberikan Apple potongan 30% daripada keuntungan aplikasi mereka.

Walaupun ini akan menjadi besar dan pecah tanah jika ia berlaku, ia tidak begitu mengejutkan. Akta Pasaran Digital EU ditetapkan untuk berkuat kuasa tahun depan, dan ia akan memaksa Apple untuk menawarkan pemuatan sisi aplikasi iPhone – atau, sekurang-kurangnya, kedai aplikasi pihak ketiga.

Menurut Gurman, Apple mengusahakan ini hanya untuk EU, sekurang-kurangnya buat masa ini. Memandangkan Amerika Syarikat dan negara lain tidak mempunyai apa-apa seperti Akta Pasaran Digital, Apple tidak bertanggungjawab untuk menawarkan pemuatan sisi di kawasan tersebut. Ini akan menjadikan memiliki iPhone di EU satu pengalaman yang jelas berbeza jika dibandingkan dengan seluruh dunia. Walau bagaimanapun, nampaknya Apple mungkin menganggap itu adalah satu pertukaran yang baik jika ia bermakna memerah keuntungan App Store selama mungkin.

Didakwa, Apple juga sedang mempertimbangkan untuk membuat perubahan besar pada iMessage, Cari Saya, akses NFC dan banyak lagi sebagai tindak balas kepada Akta Pasaran Digital.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pemuatan sisi apl iPhone boleh menjadi kenyataan pada tahun 2023
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker