Berita Teknologi

OS Chrome baru sahaja mendapat ciri Windows 95 ini

Kris Carlon / Android Authority

TL;DR

  • Google akhirnya telah menambah ciri tong sampah pada Chrome OS 108.
  • Ciri ini sebelum ini boleh ditogol melalui bendera, tetapi ia kini menjadi pilihan lalai.

OS Chrome telah wujud selama lebih sedekad sekarang, membuka pintu untuk sekian lama komputer riba mampu milik. Tetapi Google masih bermain mengejar platform Apple dan Microsoft dalam beberapa cara. Kini, ternyata Google akhirnya membawa ciri berusia beberapa dekad ke platform.

Chrome OS 108 memperkenalkan tong sampah dalam apl Fail (h/t: 9to5Google), bertindak seperti Tong Kitar Semula dalam Windows 95 dan versi platform desktop yang lebih baru. Ini bermakna fail yang dipadamkan dialihkan ke folder sampah yang mana ia akan dipadamkan sepenuhnya selepas 30 hari, atau anda boleh mengosongkan tong sampah anda secara manual.

Ini adalah failsafe yang berguna sekiranya anda secara tidak sengaja memadamkan sesuatu atau mengubah fikiran anda tentang memadamkannya. Sebelum Chrome OS 108, memadamkan fail dalam apl Fail bermakna fail tersebut telah hilang secara kekal.

Perlu diingat bahawa pilihan tong sampah boleh diaktifkan oleh bendera OS Chrome sejak Chrome OS 89. Tetapi ini adalah kali pertama pilihan itu tersedia secara lalai, seperti yang berlaku dengan tong kitar semula dalam Windows 95 atau lebih tinggi. Apple juga telah menawarkan pilihan tong sampah selama beberapa dekad sekarang.

Walau apa pun, kami gembira melihat Google akhirnya melaksanakan ciri desktop yang telah lama berjalan ini sebagai pilihan lalai pada OS Chrome.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: OS Chrome baru sahaja mendapat ciri Windows 95 ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker