Berita Teknologi

Oppo kini berjanji untuk memadankan Samsung untuk kemas kini (atau adakah ia?)

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Oppo telah mengumumkan dasar kemas kini yang disemak semula untuk telefon perdana yang akan datang.
  • Syarikat itu berkata ia kini akan menawarkan empat ‘kemas kini OS Warna utama’ dan lima tahun tampung keselamatan.
  • Tidak jelas sama ada syarikat itu akan menawarkan empat peningkatan versi Android atau empat kemas kini kulit OS Warna.

Oppo diumumkan dasar kemas kini baharu lebih setahun lalu, menjanjikan tiga kemas kini OS utama dan tampung keselamatan empat tahun untuk perdana siri Find X. Kini, syarikat itu telah mengumumkan dasar yang disemak untuk telefon perdana.

Lebih khusus lagi, jenama telefon pintar China itu berkata ia kini menjamin empat utama OS warna kemas kini dan lima tahun tampung keselamatan untuk pengguna. Ia juga menyatakan bahawa ini digunakan untuk “model perdana terpilih” mulai tahun 2023.

Oppo memang confirm ke Android Authority bahawa dasar ini hanya terpakai pada peranti perdana masa hadapan yang dilancarkan tahun depan. Jadi Cari X5 Pro dan Cari N pemilik tidak termasuk dalam ikrar baharu ini.

Kemas kini OS Android atau OS Warna?

Sangat ingin tahu melihat Oppo secara khusus mengatakan ia menjamin empat kemas kini “OS Warna” utama dan bukannya empat kemas kini versi Android utama. Apabila syarikat mengumumkan dasar naik taraf yang disemak setahun yang lalu, ia dinyatakan secara khusus bahawa ia menawarkan tiga kemas kini “versi Android” utama.

Ini adalah perbezaan yang penting, kerana kami telah melihat beberapa syarikat seperti Xiaomi menaik taraf tindanan perisian mereka sambil membiarkan versi Android asas tetap utuh. Jadi Oppo berikrar untuk menawarkan empat kemas kini OS Warna utama bermakna ia secara teorinya hanya boleh menawarkan satu atau dua peningkatan versi Android tetapi menyampaikan empat kemas kini OS Warna. Untuk nilainya, syarikat itu sememangnya menawarkan keluaran OS Warna tambahan seperti Color OS 12.1 dan 11.1 yang tidak melonjak ke versi Android baharu.

Walau bagaimanapun, kami telah meminta Oppo untuk menjelaskan sama ada ikrar itu benar-benar meliputi kemas kini OS Warna atau versi Android asas. Kami akan mengemas kini artikel jika/apabila syarikat kembali kepada kami.

Jika tidak, kami gembira melihat syarikat menawarkan tampung keselamatan selama lima tahun. Ini sepadan dengan Samsung dan Google, sementara turut memadankan OnePlus selepas ia diumumkan dasar naik taraf yang disemak semula awal bulan ini juga. Tetapi kami berharap untuk melihat jenama BBK membawa dasar kemas kini yang lebih lama (tiga kemas kini OS, tampung keselamatan empat tahun) kepada telefon jarak pertengahan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Oppo kini berjanji untuk memadankan Samsung untuk kemas kini (atau adakah ia?)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker