Berita Teknologi

Kebocoran kamera Google Pixel 8 pertama menunjukkan peningkatan besar

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • Seorang pembocor telah mendakwa bahawa siri Pixel 8 boleh memperoleh teknologi HDR berperingkat.
  • Ciri ini menawarkan kualiti HDR yang lebih tinggi daripada yang tersedia pada kamera utama Pixel 7 pada masa ini.
  • Kebocoran ini juga menunjukkan bahawa Pixel 8 boleh mendapat peningkatan sensor.

Telefon Google telah lama menawarkan ciri fotografi HDR+ sebagai mod tentpole, dengan kedua-dua barisan Nexus dan Pixel menggunakan penyelesaian HDR berbilang bingkai ini untuk meningkatkan julat dinamik dan mengurangkan ghosting apabila mengambil gambar biasa.

Kini, pemberi maklumat dan pembangun Kuba Wojciechowski telah menemui rujukan kepada 2023 Piksel mendapat sokongan HDR berperingkat. Wojciechowski menyelidiki apl Google Camera Go dan menemui rujukan kepada ciri untuk peranti 2023.

Pemberi maklumat juga berhak menyatakan bahawa penderia utama Samsung Isocell GN1 digunakan pada Piksel 6 dan Siri Pixel 7 jangan tawarkan sokongan HDR berperingkat. Walau bagaimanapun Isocell GN2 sememangnya menawarkan keupayaan ini, mencadangkan peningkatan kamera utama mungkin pada kad untuk Pixel 8.

Bagaimanakah ini dibandingkan dengan teknologi sedia ada Google?

Penyelesaian HDR+ asal Google mengambil beberapa siri pendedahan pendek. Tetapi syarikat itu beralih kepada HDR+ dengan pendakapan daripada Pixel 5 dan 4a 5G dan seterusnya. Teknik ini melihat lima dedahan pendek ditangkap sebelum pengatup ditekan dan pendedahan lama apabila butang pengatup diketuk.

Sementara itu, HDR berperingkat adalah pandangan Samsung yang lebih moden pada fotografi HDR. Teknologi ini menangkap tiga dedahan berasingan (pendek, sederhana dan panjang) secara berturut-turut, kemudian menggabungkannya untuk foto akhir. Jadi nampaknya pendedahan sederhana khususnya tiada daripada penyelesaian HDR+ Google, untuk satu.

Google HDR Plus lwn HDR Plus dengan Bracketing

Penyelesaian HDR+ asal Google (atas) dan HDR+ dengan teknik Bracketing.

Samsung menyatakan pada masa pelancaran GN2 bahawa HDR berperingkat membawa perincian yang lebih kaya dan warna yang lebih terang daripada mod HDR masa nyata GN1, sambil menambah bahawa ia mengurangkan penggunaan tenaga sehingga 24%. Syarikat itu juga telah disahkan dengan pelancaran sensor lain bahawa HDR berperingkat adalah lebih pantas daripada penyelesaian HDR konvensional, walaupun kami tidak pasti sama ada ini berbanding dengan mod GN1 atau pelaksanaan HDR yang lebih awal.

Sudah tentu, kelajuan adalah kehidupan apabila ia berkaitan dengan tangkapan HDR. Oleh itu, sebarang peningkatan kelajuan di sini juga harus diterjemahkan kepada pengurangan hantu dan berkemungkinan mengurangkan masa yang dihabiskan untuk melihat skrin “pemprosesan” yang digeruni. Masukkan peningkatan lain yang dinyatakan di atas dan Pixel 8 boleh memberikan tangkapan HDR yang lebih cekap dan berkualiti tinggi jika ia bersandar pada penyelesaian ini.

Walau bagaimanapun, perkara yang lebih besar di sini ialah hakikat bahawa Google boleh menaik taraf sensor kamera utama dalam siri Pixel 8. Beralih kepada penderia seperti Isocell GN2 juga akan membuka pintu untuk prestasi cahaya malap yang dipertingkatkan berkat piksel yang lebih besar dan autofokus yang dipertingkatkan melalui teknologi Dual Pixel Pro.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kebocoran kamera Google Pixel 8 pertama menunjukkan peningkatan besar
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker