Berita Teknologi

iMessage pada Android boleh menjadi satu perkara dengan Sunbird

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Apl baharu bernama Sunbird sedang berusaha untuk membawa iMessage ke Android.
  • Dalam demonstrasi, syarikat itu menunjukkan cara aplikasi itu berfungsi.
  • Kami tidak dapat membuat apl berfungsi sepenuhnya sendiri, tetapi beberapa aspek persediaan berjaya.

Selama bertahun-tahun sekarang, pembeza terbesar antara pengguna iPhone dan pengguna Android ialah iMessage (baik, di sini di AS pula). Dengan pengguna iPhone mempunyai tempat khas mereka sendiri untuk berkumpul di mana pengguna Android paling menjengkelkan dan paling teruk dilarang sama sekali, ia menyebabkan perpecahan besar antara kedua-dua platform.

Beberapa syarikat telah cuba menyelesaikan masalah ini. Google, untuk semua wang dan kuasanya, hanya mengambil untuk membuang air besar seluruh keadaan secara terbuka dan menggalakkan Apple untuk mengguna pakai RCS. Sebuah syarikat bernama Beeper membawa iMessage ke Android dengan mengecas pengguna untuk menyambungkan peranti Android dengan mesin berkuasa Apple fizikal, seperti Mac atau iPhone.

Burung matahari, walau bagaimanapun, ingin menjadi satu apl yang benar untuk mengawal semuanya. Hari ini, syarikat itu memberi Android Authority ikhtisar apl (yang masih dalam alfa) dan cara ia berfungsi.

Sunbird: iMessage pada Android…mungkin?

Semasa pembentangan syarikat itu, ia menunjukkan paparan skrin prarakaman telefon Samsung yang berkomunikasi dengan apa yang mungkin iPhone menggunakan iMessage. Terdapat buih biru, reaksi Emoji, penunjuk menaip, dll. Untuk semua maksud dan tujuan, ia kelihatan seperti telefon Samsung adalah sebuah iPhone.

Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak pernah menunjukkan apa yang dilihat oleh iPhone. Dan, kerana ia adalah video prarakaman, kami sememangnya ragu-ragu. Syarikat itu akhirnya memberi kami akses awal kepada aplikasi Sunbird supaya kami boleh mencubanya sendiri.

Berita baiknya ialah saya dapat menyambungkan Apple ID saya kepada Sunbird. Saya dapat log masuk ke Apple melalui aplikasi Sunbird dan, secara teorinya, sambungkan kedua-duanya. Walau bagaimanapun, percubaan saya untuk menghantar iMessages kemudiannya gagal. Penerima saya tidak pernah menerima mesej saya, tidak kira sama ada teks, foto atau vCard.

Sunbird cuba menyelesaikan masalah dengan saya tetapi kami tidak dapat menyelesaikannya. Kami akan melaporkan semula jika kami dapat melaksanakannya pada masa hadapan.

Bagaimanakah ia berfungsi dan berapa kosnya?

Sunbird tidak bercadang untuk membuka sumber teknologinya untuk membawa iMessage ke Android. Oleh itu, kami tidak mendengar laporan terperinci tentang cara apl ini berfungsi (atau sekurang-kurangnya harus berfungsi).

Walau bagaimanapun, dari apa yang dikatakan syarikat itu, ia kelihatan seperti telah mengambil kaedah Beeper – menyambungkan telefon Android ke sistem berasaskan Apple – dan mengambil beberapa langkah selanjutnya. Pertama, setiap pengguna individu tidak memerlukan perkakasan bersambung mereka sendiri. Sunbird telah memikirkan beberapa cara untuk membolehkan beribu-ribu pengguna menyambung ke satu mesin. Kedua, syarikat itu juga telah memikirkan cara untuk mengekalkan penyulitan hujung ke hujung melalui kaedah ini, yang merupakan sesuatu yang tidak dapat disediakan oleh syarikat seperti Beeper (sekurang-kurangnya belum lagi). Sekali lagi, Sunbird tidak mendedahkan bagaimana ia melakukan salah satu daripada perkara ini.

Syukurlah, jika dan apabila ia berfungsi dan dilancarkan kepada orang ramai, Sunbird berkata aplikasi itu akan percuma β€” untuk seketika. Orang awal akan mendapat akses kepada iMessage pada Android dan tidak perlu membayar sepeser pun. Pada masa hadapan, syarikat itu boleh mengewangkan apl dengan mengenakan bayaran untuk perkhidmatan lain yang disambungkan, seperti Telegram, Isyarat atau apl sembang lain.

Sementara itu, kami akan terus bekerjasama dengan Sunbird untuk mengaktifkan dan menjalankan apl pada peranti kami sendiri.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: iMessage pada Android boleh menjadi satu perkara dengan Sunbird
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker