Berita Teknologi

Google mungkin menekan butang panik untuk melindungi Carian daripada ChatGPT

Rita El Khoury / Android Authority

TL;DR

  • Google melihat peningkatan mendadak dalam populariti alatan AI sebagai berpotensi menjadi ancaman terbesar kepada perniagaan Cariannya dalam beberapa tahun.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai dilaporkan menghentikan kerja banyak kumpulan dalam syarikat untuk menangani ancaman ini.
  • Chatbot Google sendiri boleh menyaingi pesaing seperti ChatGPT, tetapi ia juga boleh menghina model perniagaan iklannya.

Peningkatan mendadak dalam populariti alatan AI seperti ChatGPT dan Dall-E mempunyai Google berebut untuk melindungi masa depan syarikat. Organisasi berasaskan Mountain View bimbang bahawa ini boleh menjadi permulaan sesuatu yang akhirnya boleh menaikkan perniagaannya.

Menurut laporan terbaru daripada The New York Times, eksekutif Google melihat ChatGPT sebagai ancaman utama kepada perniagaan Cariannya. Keadaan ini nampaknya begitu kritikal sehingga pihak pengurusan kononnya telah mengisytiharkan “kod merah.” Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai dilaporkan telah mula menarik pasukan daripada projek sedia ada mereka untuk memberi tumpuan kepada membina produk AI.

Ketakutan Google terhadap ChatGPT berpunca daripada keupayaan alat untuk memberikan maklumat daripada gesaan pengguna yang mudah. Kekuatannya terletak pada keupayaannya untuk memberikan jawapan dan menyampaikan cadangan dan bukannya hanya memberi anda senarai pautan. Walau bagaimanapun, alat ini adalah percubaan dan jauh dari sempurna kerana ia cenderung untuk menyampaikan maklumat palsu atau toksik.

Walaupun masalahnya, alat itu telah menunjukkan bahawa ia akhirnya boleh menjadi pengganggu industri. Tetapi Google tidak mahu duduk dan menunggu untuk melihat apa yang berlaku.

Sebagai The New York Times menunjukkan, Google sudah mempunyai chatbot yang boleh bersaing dengan ChatGPT dipanggil Model Bahasa untuk Aplikasi Dialog (LaMDA). Anda mungkin pernah mendengar tentangnya awal tahun ini apabila ia menjadi tajuk utama selepas seorang bekas pekerja Google mendakwa bot itu sedar.

Satu-satunya masalah dengan menyempurnakan dan mengeluarkan LaMDA, sebagai The New York Times menyebut, adakah kebimbangan bahawa bot itu boleh menghina model perniagaan iklan carian Google. Jika pengguna mendapat respons yang ketat yang memberikan apa yang mereka cari, ia akan memberikan pengguna tersebut kurang alasan untuk mengklik pada pautan pengiklanan.

Apa sahaja keputusan Google untuk lakukan mengenai ancaman yang dilihat ini terhadap perniagaannya, ia mungkin tidak perlu tergesa-gesa keluar dengan segera. Seperti yang dinyatakan sebelum ini ChatGPT jauh dari sempurna, selalunya gagal memberikan jawapan yang tepat atau menyampaikan hasil yang berat sebelah atau menyinggung perasaan kepada pertanyaan. Ia akan mengambil masa untuk kedutan itu diseterika.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google mungkin menekan butang panik untuk melindungi Carian daripada ChatGPT
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker