Berita Teknologi

Galaxy S22 Samsung jatuh kepada dua penggodaman sifar hari dalam satu hari

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • Acara penggodaman tahunan yang dipanggil Pwn2Own telah diadakan di Austin, TX.
  • Dua pasukan penggodam elit dapat mencari dua eksploitasi sifar hari yang berasingan.
  • Samsung masih belum mengulas mengenai eksploitasi yang berjaya.

Walaupun Samsung telah mula melancarkan patch keselamatan Disember, ia Galaxy S22 siri masih belum menerima kemas kini. Setiap kali syarikat memutuskan untuk menolak kemas kini ke S22, ia mungkin diikuti dengan cepat oleh kemas kini lain disebabkan oleh dua penggodaman sifar hari yang ditemui baru-baru ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Forbes, Galaxy S22 telah dikompromi oleh dua penggodaman sifar hari yang berasingan β€” kelemahan yang ditemui sebelum vendor mengetahuinya. Eksploitasi itu ditemui oleh dua pasukan penggodam elit yang mengambil bahagian dalam acara Pwn2Own tahun ini.

Jika anda tidak biasa dengan Pwn2Own, ia adalah acara tahunan yang mengadakan pertandingan di mana penggodam bersaing antara satu sama lain. Tahun lepas, acara itu menggodam Galaxy S21 dua kali dalam masa 48 jam. Tahun ini, bagaimanapun, pesaing berjaya menggodam Galaxy S22 yang berjalan pada sistem pengendalian dan perisian tegar terkini dua kali dalam satu hari.

Pasukan STAR Labs berjaya melakukan apa yang dikenali sebagai serangan pengesahan input yang tidak betul pada S22. Hanya beberapa jam kemudian, pasukan Chim menemui serangan pengesahan input yang tidak betul sendiri.

Walaupun ini mungkin terdengar seperti berita yang mengerikan, ia tidak semuanya buruk. Kerana persaingan ini, Samsung mempunyai peluang untuk melaksanakan pembetulan terhadap eksploitasi ini sebelum ia boleh ditemui dan dimanfaatkan oleh pelakon yang tidak baik.

mengikut Forbes, mereka telah menghubungi Samsung untuk mendapatkan ulasan mengenai eksploitasi dan jadual waktu untuk tampung. Pada masa penulisan ini, nampaknya gergasi teknologi itu masih belum mengeluarkan kenyataan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Galaxy S22 Samsung jatuh kepada dua penggodaman sifar hari dalam satu hari
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker