Berita Teknologi

Foto Google menguji fungsi carian baharu untuk membolehkan anda mencari orang melalui wajah mereka

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Sesetengah orang mendapati bahawa butang Google Lens dalam pemapar imej dalam Google Photos telah digantikan dengan butang carian baharu.
  • Apabila melihat imej dengan wajah, butang carian mengesan wajah untuk mencari foto lain dengan wajah itu.
  • Nampaknya butang baharu itu hanya mempertingkatkan ciri Google Lens.

The Foto Google apl nampaknya sedang menguji fungsi carian berguna baharu. Fungsi ini telah menggantikan butang Google Lens pada apl untuk sesetengah orang.

Apabila melihat foto dalam pemapar imej dalam Foto Google, anda mungkin perasan ikon Google Lens antara pilihan perkongsian, edit dan padam di bahagian bawah skrin. Mengetiknya membolehkan anda melakukan segala-galanya daripada menterjemah perkataan kepada mencari imej yang serupa di web. Walau bagaimanapun, itu tidak betul-betul membantu dalam mencari orang melalui foto anda sendiri.

Tetapi, seperti yang ditemui oleh Polis Android, nampaknya Google sedang menguji fungsi carian baharu yang sepatutnya memudahkan pencarian orang. Apabila menggunakan fungsi pada imej dengan wajah padanya, carian dilaporkan akan mengesan wajah dan melakukan carian terbalik untuk mencari foto lain dengan wajah itu di dalamnya.

Walaupun butang Google Lens telah ditukar dengan butang carian baharu untuk sesetengah orang, ia nampaknya tidak menggantikan Google Lens. Malah, ia lebih seperti peningkatan daripada apa yang telah sedia ada.

Nampaknya, jika anda mengetik pada muka, apl itu akan menunjukkan kepada anda foto lain dengan orang itu. Tetapi, jika anda mengetik bahagian lain pada foto yang jauh dari muka, apl itu bertukar kembali kepada Google Lens dengan lancar.

Memandangkan butang itu nampaknya hanya muncul untuk sesetengah pengguna Android, ia mungkin hanya ujian terhad. Jadi jika anda tidak melihatnya dalam apl Google Photos anda, maka anda tidak bersendirian.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Foto Google menguji fungsi carian baharu untuk membolehkan anda mencari orang melalui wajah mereka
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker