Berita Teknologi

Amazon membawakan Matter ke peranti Echo, palam, mentol dan peranti lain yang anda miliki

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Amazon telah mengumumkan bahawa ia telah menamatkan gelombang pertama pelancaran Matternya.
  • Pelancaran membawa Matter kepada 17 peranti Echo, palam, suis dan mentol yang berbeza.
  • Amazon akan membawa sokongan Matter kepada lebih banyak peranti pada tahun 2023.

Standard kebolehoperasian rumah pintar baharu, Perkara, secara beransur-ansur mencari jalan ke beberapa peranti rumah pintar. Syarikat terbaru yang melancarkan sokongan Matter untuk perantinya ialah Amazon.

Pada syarikat blog, Amazon mengumumkan bahawa ia mengambil pendekatan berperingkat untuk pelancaran sokongan Matternya dan ia telah menyelesaikan fasa pertama projek ini. Menurut syarikat itu, gelombang pelaksanaan pertama ini membawa sokongan Matter kepada 17 peranti, palam, suis dan mentol Echo yang berbeza.

Amazon menjelaskan pendekatannya dengan menyatakan:

Pendekatan berperingkat kami membolehkan kami mula melancarkan sokongan Matter untuk jenis peranti yang paling biasa sambil terus bekerja melalui kebolehoperasian, kestabilan dan ujian jangka hayat dengan rakan kongsi kami, memastikan pelanggan mendapat pengalaman yang lancar dan berkualiti tinggi dengan Alexa.

Jika anda tidak biasa dengan Matter, ia adalah standard yang dibangunkan oleh Connectivity Standards Alliance (CSA) bersama-sama dengan ratusan syarikat lain termasuk Google, Samsung, Apple dan Amazon. Matlamat utama adalah untuk memudahkan pengguna menyesuaikan dan membina rangkaian rumah pintar mereka sendiri tanpa perlu risau tentang alat yang berfungsi dengan apa.

Seperti yang ditunjukkan oleh Amazon dalam blognya, perkembangan ini harus mengembangkan bilangan pilihan sambungan yang dimiliki pengguna. Oleh itu, jika anda mengatakan termostat Google Nest, ia sepatutnya berfungsi dengan baik dengan Alexa Amazon.

Memandangkan ini hanyalah fasa pertama pelancarannya, Amazon berkemungkinan akan menambah sokongan Matter pada lebih banyak perantinya pada tahun 2023. Pengumuman ini dibuat sejurus selepas Google membuat yang serupa pengumuman tentang sokongan Matter yang datang kepada beberapa produknya sendiri. Sama seperti Amazon, Google merancang untuk mengembangkan sokongan Matter pada tahun hadapan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Amazon membawakan Matter ke peranti Echo, palam, mentol dan peranti lain yang anda miliki
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker