Berita Teknologi

Amazon mahu memberi anda $2 sebulan untuk mengintip penggunaan telefon anda

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Amazon sedang melancarkan program pengesahan iklan.
  • Program ini akan memberi pengguna $2 sebulan jika mereka membenarkan Amazon menjejaki penggunaan telefon mereka.
  • Program ini adalah jemputan sahaja buat masa ini.

Pada pendapat anda, berapa nilai data pengguna anda? Amazon nampaknya berpendapat ia bernilai kira-kira $2 sebulan berdasarkan inisiatif baharu yang akan memujuk pengguna supaya membenarkan syarikat mengintip tabiat telefon mereka.

Seperti yang dilaporkan oleh Orang dalam, Amazon telah mula menawarkan ahli Panel Pembeli Amazon $2 sebulan jika mereka bersetuju untuk mengambil bahagian dalam program pengesahan iklan syarikat. Skim ini ialah program ganjaran jemputan sahaja untuk AS dan UK yang pengguna boleh ikut serta jika mereka mahu.

Pengesahan iklan Amazon

Amazon menyebut padanya Soalan Lazim halaman yang apabila ahli panel mendayakan pengesahan iklan, Amazon dapat melihat iklan daripada Amazon yang mereka lihat pada peranti mereka. Iklan yang dimaksudkan termasuk kedua-dua iklan Amazon sendiri dan iklan pihak ketiga yang mengiklankan melalui Iklan Amazon. Mengenai cara ia berfungsi, syarikat menyatakan:

Apl Amazon Shopper Panel akan mengumpul dan menggunakan maklumat tentang tempat dan bila anda melihat iklan daripada Amazon, contohnya apl atau tapak web tempat anda melihat iklan dan masa hari anda melihatnya.

Amazon mengatakan bahawa matlamat program ini adalah untuk menawarkan pengalaman iklan yang lebih diperibadikan. Bunyi biasa? Anda mungkin pernah mendengar sesuatu seperti ini sebelum ini daripada orang seperti Facebook dan semua syarikat lain yang suka mengumpul data pengguna.

Jika, atas sebab apa pun, anda ingin menyertai program ini, anda tidak akan dapat serta-merta tanpa jemputan. Walau bagaimanapun, anda boleh ditambahkan pada senarai tunggu yang berpotensi membenarkan anda masuk kemudian. Dan Amazon berkata ahli panel boleh menarik diri pada bila-bila masa dan memadamkan maklumat peribadi mereka yang dikaitkan dengan pengesahan iklan.

Ini bukan satu-satunya kali syarikat menawarkan insentif seperti ini. Kedua-dua Facebook dan Google sebelum ini cuba menawarkan wang untuk meyakinkan pengguna untuk membolehkan mereka menjejaki aktiviti mereka.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Amazon mahu memberi anda $2 sebulan untuk mengintip penggunaan telefon anda
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker