Berita Teknologi

5G pada kapal terbang boleh bermakna berakhirnya Mod Pesawat

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • EU sedang memutuskan sama ada untuk membenarkan penumpang kapal terbang menggunakan data dan membuat panggilan semasa berada di udara.
  • Keputusan itu akan membenarkan syarikat penerbangan menyediakan sambungan 5G dan bukannya memerlukan penumpang membayar Wi-Fi perlahan.
  • Jika dipersetujui, ahli EU perlu menyediakan 5G pada kapal terbang sebelum 30 Jun 2023.

Pengawal selia EU mengatakan sudah cukup dengan Wi-Fi perlahan seperti kura-kura yang anda dapat dalam penerbangan. Jika langkah baharu berlaku, penumpang syarikat penerbangan di EU boleh dibenarkan berhenti Mod kapal terbang dan gunakan 5G untuk menstrim kandungan, mengakses apl dan juga membuat panggilan telefon.

mengikut Gizmodo, Suruhanjaya Eropah kini sedang membahaskan keputusan yang boleh menjadikan Mod Pesawat sebagai peninggalan masa lalu. Cadangan itu dilaporkan akan membenarkan syarikat penerbangan menyediakan teknologi 5G dan bukannya memerlukan penumpang membayar Wi-Fi atau data. Ini bermakna risalah bebas menggunakan peranti mereka mengikut kehendak mereka.

Penumpang pada asalnya dilarang menggunakan telefon mereka oleh Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) pada tahun 1991 kerana kebimbangan gangguan kepada rangkaian selular di lapangan. Ia juga dikatakan bahawa telefon bimbit boleh mengganggu sistem navigasi pesawat. Dan ketua eksekutif Jawatankuasa Keselamatan Penerbangan UK, Dai Whittingham, mendakwa bahawa telefon tidak dibenarkan kerana kekurangan pengetahuan tentang cara penggunaan telefon akan menjejaskan pesawat.

Walau apa pun sebab sebenar, nampaknya kapal terbang di EU kini akan menggunakan peralatan rangkaian khas yang dipanggil “sel pico” untuk menghalakan panggilan, teks dan data melalui rangkaian satelit. Teknologi baharu ini akan menghubungkan kapal terbang ke rangkaian mudah alih berasaskan darat.

Di samping itu, kebimbangan pengawal selia sebelum ini dengan rangkaian selular nampaknya tidak terpakai kepada 5G. Whittingham menyatakan:

Terdapat lebih sedikit kemungkinan gangguan. Kami mempunyai set frekuensi yang berbeza untuk 5G, dan terdapat tetapan kuasa yang lebih rendah daripada tetapan yang dibenarkan di AS. Orang ramai yang melancong mahukan 5G. Pengawal selia akan membuka kemungkinan itu, tetapi akan ada langkah yang akan diambil untuk memastikan bahawa apa sahaja yang mereka lakukan adalah selamat.

Apabila semua ini dijangka berkuat kuasa, pengembara EU perlu menunggu sehingga 30 Jun 2023. Ahli EU perlu menyediakan syarikat penerbangan untuk menyediakan 5G menjelang tarikh ini, jika keputusan itu dipersetujui.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: 5G pada kapal terbang boleh bermakna berakhirnya Mod Pesawat
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker