Berita Teknologi

TikTok tidak berfungsi? Inilah cara untuk membetulkannya

Ia boleh mengecewakan apabila kerosakan mengganggu keseronokan anda. Jika anda mengalami sebarang masalah dengan apl TikTok, anda boleh mencuba langkah penyelesaian masalah ini untuk menyelesaikan isu tersebut. Berikut ialah cara untuk membetulkan TikTok apabila ia tidak berfungsi.

Baca lebih lanjut: Cara membuat video TikTok

JAWAPAN CEPAT

Jika TikTok tidak berfungsi, cuba mulakan semula apl, semak kemas kini, uji sambungan Internet anda atau kosongkan data apl dan cache.


PETUA MENYELESAIKAN MASALAH

Uji sambungan internet

Perkara pertama yang perlu dicuba ialah menyemak sambungan internet anda. Isyarat Wi-FI yang lemah selalunya menjadi punca, jadi anda boleh menggunakan salah satu apl disyorkan kami untuk menjalankan a ujian kelajuan untuk membantu mendiagnosis masalah. Anda juga boleh cuba beralih daripada Wi-Fi kepada data mudah alih untuk melihat sama ada isu itu berkaitan dengan ketersambungan atau tidak.

Mulakan semula apl

Kadangkala menutup apl dan memulakannya semula adalah sahaja yang diperlukan untuk menyelesaikan isu tersebut. Jangan hanya tekan butang rumah pada telefon anda; pastikan anda menutup apl sepenuhnya sebelum melancarkannya semula. Anda juga boleh cuba memulakan semula peranti mudah alih anda sepenuhnya. Contohnya, jika anda mempunyai peranti Samsung, ikut panduan kami di sini.

Menyemak kemas kini

Sentiasa pastikan anda menjalankan versi terbaharu apl untuk mempunyai perisian terkini. Jika tidak, TikTok mungkin tidak berfungsi dengan betul.

Pada Android, buka Gedung Google Play dan navigasi ke Urus apl dan peranti. Dari situ, pilih Kemas kini tersedia. Tatal ke bawah sehingga anda menemui TikTok untuk mengemas kini apl. Jika anda tidak melihat TikTok, ini bermakna anda mempunyai versi terkini.

Pada iPhone dan iOS, buka App Store dan cari TikTok. Anda akan melihat pilihan untuk mengemas kini dalam penerangan apl jika kemas kini tersedia.

Kosongkan data apl

Mengosongkan data apl dan cache anda selalunya akan menyelesaikan sebarang isu dengan ketinggalan, pembekuan atau ranap aplikasi. Ia juga boleh mengosongkan ruang storan. Untuk mengosongkan cache, ketik Profil di bahagian bawah sebelah kanan, kemudian ketik ikon 3 baris di bahagian atas sebelah kanan.

Adam Birney / Android Authority

Ketik Tetapan dan Privasi.

tetapan privasi TikTok

Adam Birney / Android Authority

Tatal ke bawah dan ketik Kosongkan ruang.

kosongkan ruangTikTok

Adam Birney / Android Authority

Akhir sekali, ketik Jelas di sebelah Cache.

kosongkan cache TikTok

Adam Birney / Android Authority

Semak sama ada TikTok tidak berfungsi

Sebab lain mengapa TikTok mungkin tidak berfungsi ialah apl itu sendiri mungkin tidak berfungsi. Dalam kes itu, bukan anda sahaja yang mengalami masalah. Kami mengesyorkan melawat DownDetector kerana ia menyediakan data volumetrik 24j tentang isu yang paling banyak dilaporkan.

laporan gangguan tiktok

Soalan Lazim

Ketik Profil di bahagian bawah sebelah kanan, kemudian ketik ikon 3 baris di bahagian atas sebelah kanan. Ketik Tetapan dan Privasi dan tatal ke bawah untuk memilih Laporkan masalah. Pilih topik dan ikuti langkah untuk melaporkan isu tersebut.

Jika langkah yang dicadangkan tidak menyelesaikan masalah anda, anda boleh memilih Tidak kepada soalan “Adakah masalah anda selesai?” dan klik Masih ada masalah supaya anda boleh menghubungi sokongan pelanggan dengan butiran lanjut.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: TikTok tidak berfungsi? Inilah cara untuk membetulkannya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker