Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Mingguan: πŸ“± Intip Pixel 8

Robert Triggs / Android Authority

⚑ Selamat datang ke Pihak Berkuasa Mingguanyang Android Authority surat berita yang menghuraikan berita Android dan teknologi teratas dari minggu itu. Edisi ke-220 di sini, dengan kebocoran Google Pixel 8, meneruskan drama Twitter, bayaran balik Stadia yang masuk dan banyak lagi…

πŸ‘€ Senang dapat kembali dari rehat yang santai! Minggu ini, saya bimbang tentang ahli keluarga selepas mereka menerima apa yang kami anggap sebagai e-mel penipuan yang menyamar sebagai Amazon, mengklik pautan di dalamnya dan memasukkan butiran kad kredit mereka. Ia ternyata penggera palsu, tetapi ia mengingatkan saya betapa pentingnya melindungi diri anda dalam talian. Sehubungan itu, pernahkah anda mendengar tentang Incogni, penaja surat berita minggu ini?

Incogni ialah perkhidmatan memfokuskan privasi yang bertujuan untuk melindungi anda daripada penipu, kecurian identiti dan pelakon berniat jahat yang lain dengan memburu data anda di mana-mana sahaja ia wujud dalam talian dan memfailkan untuk dialih keluar.

Sebagai sebahagian daripada tawaran Black Friday awal, anda boleh mendapat potongan 60% daripada langganan Incogni! Untuk memanfaatkan tawaran ini, pilih langganan setahun dan gunakan kod INCOGNI60 semasa pembayaran.

Berita popular minggu ini

Kamera Google Pixel 7 Closeup pada jadual putih

Adamya Sharma / Android Authority

media sosial:

Filem/TV:

hbo westworld

Permainan:

Pengawal Google Stadia di atas meja

Ulasan

Muka Xiaomi Smart Band 7 Pro

Oliver Cragg / Android Authority

ciri-ciri

Pada Penaipan Suara Peranti oleh Google Assistant

C. Scott Brown / Android Authority

Keajaiban Mingguan

stesen ueno tokyo

Kita semua sudah biasa ciri kebolehcapaian pada telefon pintar dan komputer kami, seperti Suite Kebolehcapaian Android – dan terdapat banyak apl kebolehaksesan untuk Android juga. Tetapi stesen kereta api di Jepun telah melaksanakan salah satu ciri kebolehcapaian yang paling menyeronokkan yang pernah ada.

 • Stesen Ueno di Tokyo boleh menjadi, seperti kebanyakan stesen di bandar, tempat yang sesak dan huru-hara.
 • Berulang-alik melalui stesen boleh menjadi menakutkan, terutamanya bagi orang kurang upaya seperti ahli pekak dan komuniti bermasalah pendengaran.
 • Pasukan pembangun yang berpengalaman AI di Fujitsu menghasilkan cara visual yang menyeronokkan untuk membantu orang cacat pendengaran dan pekak menavigasi stesen dan berasa lebih selamat: Ekimatopeia.
 • Perkataan itu berasal daripada perkataan Jepun untuk stesen, “Eki,” dan suku kata daripada perkataan bahasa Inggeris, “onomatopeia,” yang bermaksud “perkataan yang secara fonetik meniru, menyerupai, atau mencadangkan bunyi yang diterangkannya.”

Apakah Ekimatopeia?

Video ini β€” dalam bahasa Jepun dengan sari kata Inggeris β€” menerangkan dengan tepat cara Ekimatopeia berfungsi.

 • Paparan skrin besar dipaparkan pada platform menaiki pesawat, dan bunyi onomatopoeik gaya manga dipaparkan.
 • Bunyi ini sebenarnya mewakili apa yang diambil oleh AI melalui mikrofon dan diterjemahkan dalam masa nyata.
 • Fon yang berbeza digunakan untuk menyampaikan emosi tertentu.
 • Contohnya, bunyi ambien seperti kereta api yang menghampiri pelantar dan perlahan untuk berhenti, kereta api yang meluncur laju melalui stesen atau bunyi penggera atau hon semuanya akan diwakili secara visual dengan perkataan pada skrin.
 • Apabila kereta api menghampiri platform, bunyi “gachan-gachan-gachan” yang berdenting akan dipaparkan, bersama-sama dengan visual yang melambangkan kereta api.
 • Idea untuk projek itu datang daripada pelajar di sekolah untuk orang pekak yang bercakap tentang kesukaran yang mereka hadapi untuk berulang-alik ke sekolah dengan kereta api, dengan beberapa mengulas bahawa ia mungkin menakutkan, kerana mereka tidak selalu menyedari kereta api itu semakin dekat.
 • Ekimatopeia membantu orang ramai untuk merasakan bunyi ini, dengan fon dan warna yang berbeza menjadikan stesen huru-hara pengalaman visual untuk penumpang pekak dan bermasalah pendengaran.

Kalendar Teknologi

 • 15-17 November: Sidang Kemuncak Snapdragon Qualcomm
 • 18 November: The Dark Pictures: The Devil in Me dilancarkan pada PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X dan PC
 • 22 November: Evil West dikeluarkan pada PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X dan PC
 • 25-28 November: Jualan Black Friday (dan Cyber ​​Monday).
 • 28 November-2 Disember: Amazon Reinvent
 • 2 Disember: Protokol Callisto dilancarkan pada PS4, PS4, Xbox One, Xbox Series S/X dan PC (bukan di Jepun)
 • 5-8 Januari 2023: CES 2023 (Las Vegas)

Tweet Teknologi Minggu Ini

meletakkan “tidak” pada bulan November dengan menolak setiap jemputan mesyuarat

Paula Beaton, Editor Salinan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Mingguan: πŸ“± Intip Pixel 8
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker