Berita Teknologi

Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL mencapai penghujung hayat apabila kemas kini perisian tamat

Oliver Cragg / Android Authority

TL;DR

  • Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL tidak akan mendapat kemas kini perisian biasa lagi.
  • Kemas kini keselamatan Oktober 2022 secara rasmi adalah yang terakhir untuk telefon.

Tiba masanya untuk mengebumikan Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL anda kerana perdana Google 2019 melengkapkan kitaran kemas kini perisian mereka. Telefon tersebut merupakan peranti Pixel pertama dan terakhir yang menggunakan teknologi Motion Sense Google untuk navigasi gerak isyarat.

Google baru-baru ini melancarkan patch keselamatan November untuk telefon Pixelnya dan siri Pixel 4 tidak disertakan dalam senarai kemas kini bulan ini (h/t Pembangun XDA). Ini bermakna telefon tidak lagi akan mendapat kemas kini OTA bulanan biasa daripada Google.

Android 13 juga merupakan versi sistem pengendalian utama terakhir pada Pixel 4 dan 4XL. Google telah komited untuk tiga tahun kemas kini untuk peranti, dan mengikut jadual kemas kininyakemas kini keselamatan yang dijamin berakhir pada Oktober 2022.

Yang berkata, Google biasanya meletakkan telefonnya ke padang rumput dengan satu kemas kini terakhir beberapa bulan selepas mereka keluar dari senarai kemas kini. Oleh itu, kami mungkin melihat satu OTA terakhir melanda siri Pixel 4 pada masa hadapan, tetapi kami tidak menjangkakan sebarang perubahan besar atau penambahan ciri, hanya beberapa pembetulan pepijat.

Telefon Pixel seterusnya yang mencapai akhir hayat ialah Pixel 4a. Penjaga pertengahan akan berhenti menerima kemas kini pada Ogos tahun depan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL mencapai penghujung hayat apabila kemas kini perisian tamat
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker