Berita Teknologi

Elon Musk nampaknya melumpuhkan Twitter SMS 2FA

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Elon Musk melumpuhkan perkhidmatan mikro tertentu di Twitter, yang mungkin termasuk Twitter SMS 2FA.
  • Jika anda menggunakan mesej teks untuk membuktikan identiti anda semasa log masuk ke Twitter, anda tidak akan dapat melakukannya apabila anda log masuk semula, pada dasarnya mengunci anda keluar daripada akaun anda. Walau bagaimanapun, nampaknya isu itu mula diselesaikan.
  • Kaedah 2FA lain, seperti menggunakan apl pengesah, masih berfungsi.

Kemas kini, 14 November 2022 (06:25 PTG ET): Nampaknya perkhidmatan ini perlahan-lahan muncul semula. Sepanjang sejam yang lalu, ada laporan di Twitter bahawa pengguna yang tidak dapat menggunakan SMS 2FA kini boleh menggunakannya semula. Kami juga menguji penyediaan SMS 2FA semula dan ia berjaya. Walau bagaimanapun, masih terdapat satu tan laporan tentang orang yang menghadapi masalah pada masa ini serta orang lain yang mengetahui berapa banyak SMS yang boleh mereka hantar (walaupun tidak ada yang benar-benar dihantar). Ini mencetuskan protokol yang menghalang anda daripada meminta kod SMS baharu selama 24 jam, pada dasarnya mengunci anda keluar daripada akaun anda pada masa itu.

Ia masih dinasihatkan untuk menukar kaedah 2FA anda daripada SMS kepada sesuatu yang lain, atau sekurang-kurangnya menambah lapisan 2FA tambahan.


Artikel asal, 14 November 2022 (04:36 PTG ET): Sukar untuk mempercayai bahawa sudah kurang tiga minggu sejak Elon Musk mengambil alih Twitter kerana banyak perkara yang telah berlaku. Sama ada kerana tanda semaktanda semak kelabu, pengiklan keluar atau mana-mana masalah lain laman web telah menghadapi, perkataan “Twitter” tidak meninggalkan kitaran berita.

Nah, berita hari ini mungkin yang paling pelik. Musk mengeluarkan tweet bahawa dia telah menutup perkhidmatan mikro di Twitter yang memanggilnya “bloatware.” Dia mendakwa bahawa kurang daripada 20% sebenarnya diperlukan untuk Twitter berfungsi. Walau bagaimanapun, Twitter SMS 2FA nampaknya sebahagian daripada perkhidmatan mikro tersebut, yang boleh menjadi masalah besar.

Pengesahan dua faktor SMS (2FA) ialah apabila apl web menghantar teks kepada anda kod laluan sekali untuk membuktikan identiti anda. Biasanya, anda akan membekalkan nombor telefon anda semasa proses pendaftaran. Apabila anda pergi untuk log masuk, anda akan mendapat teks ke nombor itu dengan kod enam digit sementara. Dengan memasukkan kod ini ke dalam apl, ia memberikan lapisan keselamatan tambahan di atas gabungan nama pengguna dan kata laluan biasa.

Dengan Musk menutup perkhidmatan mikro, nampaknya juga telah mematikan Twitter SMS 2FA. Dalam keadaan ini, jika anda telah menghidupkan dan log keluar SMS 2FA daripada akaun Twitter anda, anda tidak akan dapat log masuk semula. Secara teknikal, pengesahan dua faktor tidak rosak, tetapi anda tidak akan mendapat mesej teks dengan kod sekali anda. Perkhidmatan yang menghantar mesej dimatikan jadi ia tidak menghantar.

Untuk menjadi jelas, jika anda menggunakan bentuk lain 2FA untuk Twitter — termasuk apl penjana pengesahan — anda akan baik-baik saja. Ini hanya terpakai khusus kepada orang yang menggunakan SMS sebagai perkhidmatan 2FA mereka.

SMS Twitter 2FA: Lebih baik matikan ia

Untuk mengelakkan terkunci daripada akaun Twitter anda, pastikan perkhidmatan ini dimatikan:

  • Pergi ke Tetapan & Sokongan > Tetapan dan privasi dan kemudian melawat Keselamatan dan akses akaun.
  • Tekan Keselamatan bahagian.
  • Di bawah Pengesahan dua faktortekan pautan pengesahan dua faktor.
  • Pastikan Mesej teks togol adalah DIMATIKAN.
  • Untuk keselamatan anda, gunakan salah satu kaedah lain.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Elon Musk nampaknya melumpuhkan Twitter SMS 2FA
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker