Berita Teknologi

Apple memperincikan cara ia mencipta ciri SOS Kecemasan iPhone 14

TL;DR

  • Apple telah membelanjakan $450 juta untuk menyediakan infrastruktur di sebalik SOS Kecemasan iPhone 14 melalui sistem satelit.
  • Syarikat itu telah memperincikan cara sistem berfungsi di belakang tabir apabila pengguna iPhone 14 membuat permintaan SOS Kecemasan.

Keseluruhan projek SOS Kecemasan menelan belanja Apple sebanyak $450 juta. Kebanyakan pelaburan itu digunakan untuk mewujudkan infrastruktur untuk ciri tersebut dengan kerjasama penyedia satelit Globalstar.

Syarikat Cupertino membiayai peningkatan kritikal kepada rangkaian satelit dan stesen bumi Globalstar. Akibatnya, lebih daripada 300 pekerja Globalstar akan menyokong perkhidmatan SOS Kecemasan baharu pada iPhone 14.

Kerja hujung ke hujung SOS Kecemasan Apple melalui Satelit

Apple menjelaskan lagi bahawa SOS Kecemasan melalui satelit menggunakan spektrum yang ditetapkan khas untuk perkhidmatan satelit mudah alih.

Apabila pengguna iPhone membuat permintaan SOS Kecemasan, mesej diterima oleh salah satu daripada 24 satelit Globalstar di orbit bumi rendah yang bergerak pada kelajuan kira-kira 25,749 km/j. Satelit kemudian menghantar mesej ke stesen bumi tersuai (lihat imej di atas) yang terletak di titik kritikal di seluruh dunia.

Stesen tanah menggunakan antena berkuasa tinggi baharu yang direka dan dihasilkan khusus untuk Apple oleh Cobham Satcom di Concord, California. Terdapat berbilang antena di setiap stesen bumi yang bercakap dengan satelit.

Sebaik sahaja stesen bumi menerima mesej, ia dihalakan sama ada ke perkhidmatan kecemasan atau pusat geganti dengan pakar kecemasan terlatih Apple.

Jadi begitulah — gambaran hujung ke hujung tentang cara sistem SOS Kecemasan siri iPhone 14 berfungsi. Adakah anda fikir ia adalah ciri yang patut ditukar kepada iPhone terkini? Letakkan talian kami di bahagian komen di bawah.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apple memperincikan cara ia mencipta ciri SOS Kecemasan iPhone 14
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker