Berita Teknologi

5 perkara yang anda perlu tahu tentang Snapdragon 8 Gen 2

Chipset terbaru Qualcomm telah tiba. Ia mengumumkan Snapdragon 8 Gen 2 sebagai pengganti utama kepada 2021 Snapdragon 8 Gen 1 semasa Sidang Kemuncak Snapdragon tahunannya di Hawaii.

Chipset baharu ini kekal dengan konvensyen penamaan tahun lepas dan membawa pelbagai kemas kini baharu kepada peringkat premium Qualcomm. Kami mempunyai a menyelam dalam bagi mereka yang ingin mengetahui lebih mendalam tentang terbaharu Qualcomm, tetapi berikut adalah lima ciri yang paling kami teruja dengan Snapdragon 8 Gen 2.

1. Elit permainan chop

Permainan Snapdragon 8 Gen 2

Pengesanan sinar adalah kata kunci untuk pemain. Walau bagaimanapun, ia biasanya dilemparkan merujuk kepada PC permainan yang berkuasa dan bukannya telefon pintar. Itu semua berubah, kerana ciri itu kini disokong dalam Snapdragon 8 Gen 2.

Bagi bukan pemain, pengesanan sinar digunakan untuk mencipta kesan pencahayaan yang mewah, membawa bayang-bayang dan pantulan seperti hidup kepada permainan. Ia adalah proses yang intensif dari segi pengiraan, memberikan tekanan tambahan pada kad grafik, walaupun pada desktop premium. Oleh itu keperluan untuk perkakasan khusus untuk mempercepatkan pengiraan.

Lihat juga: Berikut ialah telefon permainan Android terbaik

Penjejakan sinar dipercepat perkakasan Qualcomm menyokong persimpangan kotak sinar, segitiga sinar dan jilid terikat (BVH), nampaknya menjadikannya pelaksanaan yang lebih maju daripada sokongan pengesanan sinar yang kami lihat dari platform mudah alih lain. GPU Adreno baharu Qualcomm juga mempunyai prestasi sehingga 25% lebih pantas berbanding grafik daripada cipset Snapdragon 8 Gen 1, manakala terdapat kecekapan kuasa sehingga 40% lebih baik daripada CPU Kryo.

Adakah anda teruja dengan pengesanan sinar yang datang ke permainan mudah alih?

34 undi

Kedengarannya seperti langkah yang mengagumkan untuk pemain mudah alih, tetapi kita perlu melihat sejauh mana pengesanan sinar diterima pakai dalam tajuk yang akan datang. Perkakasan sudah pasti ada — GPU Adreno Snapdragon 8 Gen 2 berfungsi sebagai kuasa untuk beberapa grafik yang mengagumkan — tetapi kita mesti ingat bahawa pembangun mencipta permainan untuk lebih daripada sekadar cipset perdana terkini. Pengesanan sinar juga terhad kepada pelaksanaan Android Vulkan, jadi anda tidak akan mendapat sokongan pada PC berkuasa Qualcomm. Sekurang-kurangnya belum lagi.

Qualcomm memberitahu kami untuk menjangkakan tajuk pertama yang didayakan pengesanan sinar pada separuh pertama tahun 2023, jadi kami perlu menunggu dan melihat.

2. Susun atur CPU yang unik

Konfigurasi CPU Snapdragon 8 Gen 2

Kami menyebut CPU Kryo Qualcomm di atas, dan ia membawa sedikit perubahan daripada Snapdragon 8 Gen 1. Snapdragon 8 Gen 2 masih mempunyai lapan jumlah teras dan dibina pada proses 4nm (TSMC dan bukannya Samsung kali ini), tetapi ia menukar salah satu teras kecekapan kecil untuk teras prestasi sederhana tambahan. Ia kini disediakan dengan Perdana tunggal Korteks Lengan-X3 mencatatkan masa pada 3.19GHz, dua teras prestasi Cortex A715 pada 2.8GHz, dua Korteks A710 yang lebih lama teras prestasi pada 2.8GHz, dan tiga teras kecekapan Cortex A510 pada 2.0GHz.

Perubahan itu membawa kuasa pemprosesan baharu terima kasih kepada teras sederhana tambahan, tetapi sebab sebenar susun atur baharu ialah Qualcomm belum bersedia untuk menyerah pada sokongan aplikasi 32-bit lagi. Ia mengambil separuh langkah ke hadapan dengan sepasang teras Cortex A715 — yang menyokong 64-bit sahaja — sambil mengekalkan pintu retak dengan sokongan 32-bit dan 64-bit dalam teras Cortex A710.

Kami tidak yakin sepenuhnya tentang keperluan untuk ini, kerana Google telah menolak semua apl untuk beralih kepada 64-bit selama beberapa tahun sekarang, dan ekosistem China telah membuat langkah yang sama sejak kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, kami menganggap ia sebahagian besarnya adalah permainan untuk memastikan pasaran Timur gembira, di mana aplikasi 32-bit masih lebih biasa.

3. Meningkatkan keupayaan AI

ISP Kognitif Snapdragon 8 Gen 2

AI ialah nama permainan pada Snapdragon 8 Gen 2. Anda tidak boleh menggali banyak perkara yang telah dilakukan oleh Qualcomm tanpa mencari beberapa bentuk integrasi AI dengan cepat.

Banyak penambahbaikan dikuasakan oleh pemproses Heksagon yang dikemas kini, yang kini mempunyai dua kali ganda kuasa pemprosesan tensor-matematik dan domain kuasa khususnya sendiri. Ini bermakna anda kini boleh meningkatkan prestasi AI tanpa turut meningkatkan komponen lain, seperti grafik, menjimatkan sedikit kuasa dalam proses.

Heksagon juga memainkan peranan penting dalam pengimejan terima kasih kepada pautan terus yang dipertingkatkan yang membolehkan pemindahan data lebih pantas tanpa menggunakan keseluruhan sistem memori Snapdragon 8 Gen 2. Ia membolehkan pembahagian yang lebih cepat (pengenalpastian objek) dan pemprosesan AI RAW daripada kamera, dalam apa yang dikenali sebagai ISP Kognitif oleh Qualcomm.

4. Piawaian sambungan yang dikemas kini

Ujian kelajuan Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

David Imel / Android Authority

Piawaian ketersambungan telah menjadi seperti kehidupan temu janji Leonardo DiCaprio — sudah ke yang seterusnya sebelum model semasa mencapai potensinya. Rasanya baru mula bercakap Wi-Fi 6Etetapi Snapdragon 8 Gen 2 sudah ditetapkan untuk dilancarkan dengan Wi-Fi 7 sokongan sebagai sebahagian daripada Qualcomm FastConnect. Wi-Fi 7 menjanjikan kelajuan yang lebih pantas (sehingga 5.8Gbps) dengan kependaman yang lebih rendah, yang mengagumkan walaupun standardnya masih belum dimuktamadkan.

Sudah tentu, Wi-Fi 7 bukan satu-satunya ciri sambungan baharu pada cipset Snapdragon 8 Gen 2; Qualcomm juga telah memperkenalkan modem yang dikemas kini. Snapdragon X70 baharu memanfaatkan kuasa AI untuk meningkatkan kelajuan muat naik dan muat turun 5G, mengurangkan kependaman dan meningkatkan kecekapan kuasa. Penambahbaikan haruslah paling ketara di kawasan pinggir yang isyaratnya lazimnya lemah, walaupun kawasan yang mempunyai 5G yang sudah boleh dipercayai mungkin tidak melihat banyak rangsangan.

Snapdragon 8 Gen 2 ialah set cip dengan banyak yang pertama, termasuk platform pertama dengan pengagregatan pembawa 4x untuk kelajuan data yang lebih pantas dan lebih mantap. Ia juga merupakan yang pertama dengan sokongan dua SIM 5G aktif, yang bermaksud anda boleh menerima panggilan pada SIM utama anda dan menerima mesej pada SIM kedua anda pada masa yang sama.

5. Audio spatial melalui Snapdragon Sound

Bose QuietComfort Earbuds 2 ulasan stok foto 19

Edgar Cervantes / Android Authority

Cip yang dikemas kini juga mempunyai beberapa barangan Snapdragon Sound yang baharu. Peranti Snapdragon 8 Gen 2 juga akan menyokong Dinamik Audio Ruang, yang meletakkan anda di tengah-tengah muzik anda. Ini bermakna jika anda mendengar bunyi dari sebelah kanan anda dan memalingkan kepala anda untuk menghadap bunyi itu, ia akan mula bermain terus di hadapan anda. Walau bagaimanapun, anda memerlukan fon telinga atau fon kepala yang serasi dengan salah satu set cip audio terbaharu Qualcomm, serta telefon bimbit 8 Gen 2.

Malangnya, keperluan tambahan bermakna Audio Spatial Dinamik tidak akan datang kepada set cip Qualcomm yang lebih lama dalam masa terdekat. Walau bagaimanapun, ia direka bentuk untuk berfungsi dengan kebanyakan format audio spatial berbilang saluran, yang bermakna terdapat banyak pilihan untuk fon kepala dan perkhidmatan yang serasi pada masa hadapan. Qualcomm telah pun mengesahkan keserasian dengan penyahkod seperti Dolby Atmos, Opus dan AAC.

Untuk ahli audio, Snapdragon 8 Gen 2 turut menyokong Audio LE melalui Bluetooth 5.3 dan Qualcomm aptX Lossless codec audio.


Slaid wira spesifikasi Snapdragon 8 Gen 2

Mungkin perkara paling penting untuk diketahui tentang Snapdragon 8 Gen 2 ialah ia akan datang tidak lama lagi. Kami melihat peranti Snapdragon 8 Gen 1 yang pertama tiba sebelum penghujung tahun 2021, dan kami mungkin menjangkakan aliran yang sama tahun ini. Qualcomm telah pun mengumumkan pelbagai rakan kongsi, termasuk Motorola, OnePlus, Oppo, dan Sony, yang sedang menunggu untuk menghidupkan cipset perdana terbaharu.

Sementara itu, beritahu kami di bawah bagaimana anda fikir Snapdragon 8 Gen 2 akan bertindan berbanding pendahulunya dan sama ada Qualcomm telah mencipta cipset terbaik 2023.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: 5 perkara yang anda perlu tahu tentang Snapdragon 8 Gen 2
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker