Berita Teknologi

WhatsApp tidak berfungsi? Berikut ialah beberapa pembetulan yang boleh anda cuba

Edgar Cervantes / Android Authority

Kemas kini: 25 Oktober 2022 (5:30 PG ET): Nampaknya WhatsApp kembali dalam talian semula berikutan gangguan yang meluas awal hari ini. Gangguan itu menjejaskan pengguna di seluruh dunia, tetapi belum ada maklumat mengenai puncanya. Masih menghadapi masalah? Anda boleh mencuba kaedah yang disenaraikan di bawah untuk melihat sama ada anda boleh menyelesaikan masalah tersebut.


Artikel asal: Terdapat beberapa kemungkinan sebab untuk WhatsApp tidak berfungsi. Syukurlah, kebanyakan masa, anda boleh membetulkannya dengan cepat. Jika apl ranap, anda tidak boleh menghantar mesej atau anda mengalami sebarang isu lain, ikuti petua di bawah untuk mendapatkan apl kembali dan berjalan semula.

Lagi: Semua yang perlu diketahui tentang WhatsApp

Nota editor: Semua arahan dijana menggunakan a Pixel 4a dengan 5G menjalankan Android 12. Beberapa langkah di bawah mungkin berbeza sedikit pada anda, bergantung pada peranti dan perisian yang anda gunakan.

Semak sama ada WhatsApp tidak berfungsi

Foto stok WhatsApp melalui Facebook 8

Edgar Cervantes / Android Authority

Kami sentiasa menyalahkan peranti kami apabila sesuatu tidak berfungsi, tetapi mungkin masalahnya bukan setempat. Sebab WhatsApp tidak berfungsi mungkin kerana perkhidmatannya tidak berfungsi.

Cara mudah untuk melihat sama ada masalahnya ialah WhatsApp itu sendiri adalah dengan mencuba menggunakan mana-mana aplikasi atau penyemak imbas lain. Jika semuanya berfungsi, kemungkinan pelayan WhatsApp adalah masalahnya. Anda juga boleh menggunakan alat dalam talian seperti laman web Pengesan Bawah. Perkhidmatan ini akan memberitahu anda jika terdapat sebarang masalah dengan WhatsApp itu sendiri. Jika WhatsApp tidak berfungsi, anda hanya boleh menunggu sehingga perkhidmatan dipulihkan.

Tutup dan buka semula aplikasi

Jika WhatsApp bukan masalahnya, maka ia mungkin aplikasinya. Satu pembetulan mudah yang boleh anda cuba ialah penutup dan membuka semula WhatsApp. Ia juga mungkin membantu untuk log keluar dan log masuk semula. Ini akan membunuh pepijat menjengkelkan dan mengembalikan semua gear ke tempatnya.

Semasa anda melakukannya, anda juga mungkin mahu menyahpasang dan memasang semula WhatsApp. Ini memberikan tetapan semula yang lebih bersih daripada hanya menutupnya.

Cara menyahpasang apl Android:

 1. Ketik dan tahan pada WhatsApp apl dalam skrin utama atau laci apl anda.
 2. Seret apl ke Nyahpasang bahagian.
 3. Sahkan dengan mengetik okey.

Menyemak kemas kini

Kemas kini sistem Sony Xperia lengkap pada paparan

Robert Triggs / Android Authority

Walaupun menjalankan apl yang lebih lama selalunya tidak membawa sebarang masalah, kadangkala perkhidmatan juga mengubah perkara di sebelah pelayan, menganggap beberapa fungsi tidak berguna. Anda ingin memastikan anda menjalankan versi terkini apl, jadi pergi ke Gedung Google Play dan semak kemas kini.

Cara menyemak kemas kini apl di Gedung Google Play:

 1. Buka Gedung Google Play.
 2. Ketik pada anda ikon profil di sudut kanan atas.
 3. Pukul Urus apl & peranti.
 4. Ketik pada Kemas kini tersedia.
 5. Pukul Kemaskini semua atau cari WhatsApp dan pilih Kemas kini.

Semasa anda melakukannya, anda juga mungkin ingin menyemak sama ada sebarang kemas kini tersedia untuk peranti anda. Semak arahan di bawah untuk mengetahui cara mengemas kini peranti Android anda.

Cara menyemak kemas kini Android:

 1. Buka tetapan aplikasi.
 2. Masuk ke dalam Sistem.
 3. Ketik pada Kemas kini sistem.
 4. Pilih Semak kemas kini.
 5. Sistem akan memberitahu anda jika ada apa-apa yang tersedia untuk peranti anda. Ikut arahan.

Mulakan semula telefon

Percaya atau tidak, but semula yang baik nampaknya menyelesaikan kebanyakan isu telefon pintar. Ia adalah salah satu kaedah penyelesaian masalah pertama yang perlu anda cuba. Hanya mulakan semula telefon anda dan lihat jika WhatsApp berfungsi.

Bagaimana untuk memulakan semula telefon Android:

 1. Tekan dan tahan pada Kuasa butang.
 2. Pukul Mula semula.

Semak internet anda

Foto stok Ethernet lwn Wi Fi 2

Edgar Cervantes / Android Authority

Ada kemungkinan internet anda terputus. Sekali lagi, anda boleh menguji apl lain atau penyemak imbas web dan melihat sama ada WhatsApp tidak berfungsi adalah isu terpencil. Jika tiada apa-apa lagi yang berfungsi, masalahnya mungkin sambungan internet anda.

Mereka yang beroperasi lebih Wi-Fi atau LAN boleh semak penghala dan lihat sama ada ia disambungkan ke internet. Ia akan membantu jika anda cuba memulakan semula penghala juga. Juga, mereka yang menggunakan a VPN mungkin mahu mematikannya untuk melihat sama ada itu membetulkan isu tersebut.

Jika anda menggunakan data selular, anda mungkin ingin melihat sama ada sambungan data anda dihidupkan:

 1. Buka tetapan aplikasi.
 2. Masuk ke dalam Rangkaian & internet.
 3. Gin ke dalam SIM.
 4. Togol Data mudah alih pada.
 5. Jika anda berada di luar negara atau liputan rangkaian anda, togol juga Merayau pada (ini mungkin dikenakan caj tambahan).

Kosongkan cache apl

Cache ialah kaedah terbaik untuk memastikan telefon anda sentiasa pantas, tetapi data lama boleh rosak dan menjadi punca WhatsApp tidak berfungsi. Tidak rugi untuk mengosongkannya dari semasa ke semasa, terutamanya jika apl tidak berfungsi.

Kosongkan cache pada Android:

 1. Buka tetapan aplikasi.
 2. Masuk ke dalam Apl.
 3. Cari WhatsApp aplikasi di bawah Lihat semua apl.
 4. Ketik pada Storan & cache.
 5. Pukul Kosongkan cache.
 6. Anda juga boleh memilih Kosongkan storan untuk permulaan yang bersih.

Benarkan semua kebenaran apl

Kebenaran Android 11

Joe Hindy / Android Authority

Banyak isu boleh datang daripada tidak memberikan WhatsApp kebenaran yang diperlukan untuk mengakses maklumat penting. Sebagai contoh, WhatsApp mungkin tidak mengambil kenalan anda jika anda secara tidak sengaja menafikan kebenaran untuk kenalan telefon anda. Anda juga mungkin telah melumpuhkan data latar belakang.

Cara menukar tetapan kebenaran apl:

 1. Buka tetapan aplikasi.
 2. Masuk ke dalam Apl.
 3. Cari WhatsApp aplikasi di bawah Lihat semua apl.
 4. Pilih kebenaran.
 5. Pastikan untuk membenarkan akses kepada semua perkara di bawah Tidak dibenarkan.

Adakah WhatsApp memadamkan akaun anda?

Foto stok WhatsApp melalui Facebook 6

Edgar Cervantes / Android Authority

Adakah anda sudah lama berhenti menggunakan WhatsApp? Jika ya, ada kemungkinan WhatsApp tidak berfungsi adalah disebabkan oleh akaun anda dipadamkan. Perkhidmatan ini memadamkan akaun selepas 120 hari tidak aktif. Akaun WhatsApp aktif selagi ia mempunyai sambungan internet. Jika ini berlaku, satu-satunya penyelesaian anda ialah membuat akaun WhatsApp baharu.

Pastikan anda mempunyai storan yang mencukupi

Foto stok slot kad MicroSD 1

Edgar Cervantes / Android Authority

Kadangkala WhatsApp boleh menghadapi masalah memuat turun kandungan apabila telefon kehabisan storan. Perkara pertama yang perlu dicuba ialah mengosongkan beberapa storan pada peranti Android anda. Selain itu, anda boleh membuka WhatsApp dan tekan menu tiga titik butang. Kemudian pergi ke Tetapan > Storan dan data > Urus storan. Kemudian pergi ke setiap perbualan dan padamkan perkara yang anda anggap tidak penting.

Bagaimana untuk memadam data WhatsApp:

 1. Buka WhatsApp.
 2. Tekan menu tiga titik butang.
 3. Masuk ke dalam tetapan.
 4. Pilih Storan dan data.
 5. Ketik pada Urus storan.
 6. Pergi ke setiap perbualan dan padamkan apa sahaja yang anda anggap tidak penting.

Pastikan data latar belakang didayakan!

Jika WhatsApp tidak memberikan pemberitahuan mesej kepada anda dengan sewajarnya, terdapat kemungkinan anda secara tidak sengaja mematikan data latar belakang. Ini boleh diperbaiki dengan mudah dalam tetapan.

Cara mendayakan data latar belakang:

 1. Buka tetapan aplikasi.
 2. Masuk ke dalam Apl.
 3. Cari WhatsApp aplikasi di bawah Lihat semua apl.
 4. Masuk ke dalam Data mudah alih & Wi-Fi.
 5. Dayakan Data latar belakang.
 6. Anda juga boleh togol Penggunaan data tanpa had pada. Ini memberikan apl akses data lengkap walaupun dalam mod Penjimat Data.

Memandangkan WhatsApp telah kembali aktif dan berfungsi, kami juga mempunyai panduan untuk mengajar anda selok-belok semua ciri penting WhatsApp. Baca untuk memanfaatkan segala yang ditawarkan oleh perkhidmatan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: WhatsApp tidak berfungsi? Berikut ialah beberapa pembetulan yang boleh anda cuba
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker