Berita Teknologi

Telefon Android anda pastinya tidak berakar

Robert Triggs / Android Authority

Banyak telefon Android boleh berakar umbi, memberikan anda tahap akses yang lebih tinggi kepada peranti. Ini membuka pintu untuk penyesuaian yang lebih besar, lebih banyak tweak peringkat sistem dan pelbagai faedah lain.

Kami ingin tahu berapa ramai Android Authority pembaca sebenarnya mempunyai telefon berakar, menyiarkan tinjauan pendapat mengenai topik ini pada hari Isnin (24 Oktober). Sekarang, keputusan sudah masuk, dan inilah cara anda mengundi.

Adakah telefon pintar Android anda berakar?

Keputusan

Kami menyiarkan tinjauan pendapat awal minggu ini, secara khusus menanyakan sama ada pemandu harian anda telah berakar, dan lebih 3,300 undian telah dikira. Ternyata bahawa 77.4% besar responden mengatakan telefon mereka tidak berakar.

Sementara itu, 19.7% pembaca yang ditinjau berkata telefon mereka sememangnya berakar. Komen yang menyokong pilihan ini menunjukkan faedah seperti penyekatan iklan, perisian rakaman panggilan, ROM tersuai dan sokongan sandaran yang lebih baik.

Akhirnya, 2.9% responden berkata mereka tidak pasti sama ada telefon mereka telah di-root atau tidak. Kami boleh memahami keadaan ini jika anda mempunyai pemandu harian semasa anda selama bertahun-tahun sekarang.

Komen

  • roadguardo: Saya secara peribadi tidak mempunyai sebab praktikal untuk root. Hari-hari itu jauh di belakang saya, sama seronoknya. Android hari ini, IMHO, adalah sangat matang dan pada asasnya semua perkara yang saya rakamkan pada masa lalu ada di sini di luar kotak (dan banyak lagi). Selain itu, keselamatan adalah cara, jauh lebih penting kepada saya pada peranti mudah alih saya. Saya tidak mahu meningkatkan risiko apa-apa berlaku dengan membuka kunci dan mengakar.
  • Stanley Kubrick: Tidak perlu bertahun-tahun lamanya.
  • HemanthJabalpuri: Saya mengakar Realme C12 saya hanya kerana saya mahukan ciri Rakaman Panggilan melalui Perakam Panggilan Asas(BCR) yang perlu dijadikan sebagai aplikasi sistem untuk berfungsi.
  • Martin Pollard: Berakar dan pemuat but dibuka dengan ROM tersuai.
  • Bermain skifarterking: Sentiasa ada dan akan sentiasa root telefon saya. Sandaran dan pemulihan adalah lebih mudah dengan cara ini apabila menukar telefon, ADBlock berfungsi dengan lebih baik, benar-benar mengalih keluar perisian bloat dan helah bagus di sana sini.
  • Craig Southwick: Saya mengundi tidak tetapi saya mempunyai Pixel 6 tidak berakar dan Xiaomi Poco x3 berakar dengan ROM tersuai. Saya pernah memasang ROM tersuai selepas kira-kira setahun pada segala-galanya. Ia adalah cara yang baik untuk meningkatkan telefon murah dan/atau lama anda. Dengan Pixel 6, saya rasa saya mendapat semua ciri dan prestasi yang saya perlukan. Pengakaran dan ROM adalah usaha yang saya tidak perlu lakukan. Ia tetap menyeronokkan. Mendapatkan Poco X3 kepada ciri dan prestasi yang hampir serupa dengan Pixel adalah perasaan yang baik
  • fd2blk78: Sudah BERTAHUN!
  • PhaserArray: Ia akan menjadi jika saya tidak perlu berurusan dengan mendapatkan SafetyNet untuk lulus.
  • Konrad Uroda-DarΕ‚ak: Saya melakukannya semasa saya muda, sekarang saya mempunyai pekerjaan dan keluarga jadi masa sentiasa terlalu singkat. Keperluan juga telah hilang – Android telah matang.
  • Bolski: Saya tidak berakar selama bertahun-tahun. Bagi saya, telefon Samsung (S7 dan kini S20 FE) adalah baik seperti sedia ada. Dengan S20 FE saya, saya mendapat 1.5 hari bagi setiap caj dan prestasinya baik. Selain itu, dengan sandaran yang lebih baik ke awan sekarang berbanding ketika Android mula-mula keluar, saya tidak perlu lagi menggunakan Titanium Backup yang memerlukan pengakaran apabila ingin membuat sandaran apl tertentu. Jadi mengakar untuk saya bukan lagi sesuatu yang saya perlukan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Telefon Android anda pastinya tidak berakar
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker