Berita Teknologi

Siri iPhone 15 boleh membuang butang kelantangan/kuasa fizikal

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • Seorang penganalisis Apple telah mendakwa bahawa siri iPhone 15 boleh menghilangkan kelantangan fizikal dan butang kuasa.
  • Sebaliknya, syarikat itu mungkin menawarkan butang keadaan pepejal serupa dengan kunci rumah iPhone 7.

epal tidak asing dengan input fizikal, kerana ia sebelum ini membuang port 3.5mm dan butang rumah fizikal. Kini, sumber yang boleh dipercayai telah mendakwa bahawa syarikat itu mungkin membuang kelantangan fizikal dan butang kuasa tahun depan.

Penganalisis veteran Ming-Chi Kuo dituntut di Twitter bahawa dua model iPhone 15 mewah Apple mungkin menggunakan reka bentuk butang “keadaan pepejal” untuk butang kelantangan dan kuasa sebagai ganti butang fizikal.

Butang keadaan pepejal iPhone 15 Ming Chi Kuo

Pemerhati Apple secara khusus menyatakan bahawa reka bentuk ini akan serupa dengan reka bentuk butang rumah yang pertama kali dilihat pada siri iPhone 7, menggunakan apa yang dipanggil Taptic Engines (motor getaran). Bagi yang belum tahu, Apple telah meninggalkan butang rumah mekanikal pada 2016. Sebaliknya, syarikat itu menggunakan motor getaran linear untuk meniru butang menekan fizikal. Samsung akan mengikuti pendekatan yang sama dengan butang rumah siri Galaxy S8.

Butang kelantangan/kuasa keadaan pepejal mungkin bukan perkara yang buruk, kerana ia boleh menjadikan iPhone lebih andal dengan lebih sedikit bahagian mekanikal yang boleh pecah dari semasa ke semasa.

Adakah anda akan bertukar kepada butang kelantangan/kuasa haptik?

72 undi

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa suis kepada butang rumah keadaan pepejal mungkin mempunyai kesan untuk menetapkan semula iPhone atau memasuki mod pemulihan. Kami sebelum ini melihat ini dengan siri iPhone 7, kerana Apple terpaksa menjadikan kuasa dan kelantangan kombo tetapan semula berbanding dengan menekan kekunci kuasa dan butang rumah. Ini kerana butang rumah berasaskan perisian juga berpotensi membeku jika OS menjadi tidak bertindak balas.

Kami menjangkakan sesetengah OEM Android akan menyalin Apple jika syarikat itu benar-benar memutuskan untuk menawarkan kelantangan keadaan pepejal dan butang kuasa. Ia bukan kali pertama kita melihat jenama Android membuang kekunci volum fizikal walaupun, sebagai Huawei Mate 30 Pro dan Vivo Nex 3 kedua-duanya menawarkan penyelesaian alternatif dengan tahap kejayaan yang berbeza-beza.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Siri iPhone 15 boleh membuang butang kelantangan/kuasa fizikal
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker