Berita Teknologi

Seorang banduan mendalangi penipuan ala Ocean’s Eleven menggunakan telefon

TL;DR

  • Seorang banduan keselamatan maksimum didakwa menggunakan telefon bimbit untuk menipu firma kewangan terkemuka berjumlah $11 juta.
  • Insiden itu tidak kurang daripada plot filem blockbuster.

Apa yang hanya boleh digambarkan sebagai plot terus daripada filem, seorang banduan AS didakwa menipu firma kewangan terkemuka dengan nilai $11 juta. Selama ini, dia duduk di penjara keselamatan maksimum berpura-pura menjadi penerbit filem jutawan Sidney Kimmel.

Rangkaian peristiwa menarik yang dilaporkan oleh Daftar berlaku pada Jun 2020, apabila Arthur Lee Cofield Jr menelefon pembrokeran Charles Schwab menggunakan telefon Samsung biru yang disembunyikannya di bawah lengannya. Dia memberitahu firma itu bahawa dia telah memuat naik borang pembayaran wayar menggunakan perkhidmatan e-mel selamat perkhidmatan itu.

Banduan itu merujuk kepada siasatan pengesahan pemindahan awal hari itu oleh isterinya — seorang lagi konspirator wanita. Dia sebelum ini menghubungi perkhidmatan pelanggan Schwab tentang membuka akaun cek. Pada masa itu, beliau diberitahu bahawa satu bentuk pengenalan dan bil utiliti akan diperlukan.

Rakan kongsi dalam jenayah Cofield menyediakan bank itu dengan gambar lesen memandu Kimmel dan bil air dan elektrik LA. Sebaik sahaja Schwab berpuas hati dengan dokumen pengesahan, ia menghantar $11 juta daripada akaun Schwab Kimmel ke akaun Zions Bank untuk Money Metal Exchange, LLC — penjual syiling emas yang berpangkalan di Idaho.

Selama ini, Kimmel yang sebenar tidak tahu bahawa akaunnya telah habis berjuta-juta dolar. Urus niaga itu menghasilkan pembelian 6,106 syiling emas oleh seorang individu yang mengupah firma keselamatan swasta untuk menerbangkan syiling itu dalam pesawat sewa dari Boise, Idaho, ke Atlanta, Georgia. Seorang lagi rakan sekutu Cofield menerima syiling itu beberapa hari kemudian.

Keseluruhan operasi dijalankan dalam masa kurang daripada 15 hari. Bagaimanapun, sehari selepas syiling itu dibeli, kakitangan penjara dikatakan menemui telefon bimbit tersembunyi Cofield. Unit forensik di penjara mendapati Cofield telah menggunakan akaun pada perkhidmatan suara dan pemesejan percuma TextNow. Penyiasat juga memadankan nombor telefon dengan panggilan yang dibuat kepada Money Metals Exchange.

Kemudian pada Disember 2020, juri besar persekutuan mendakwa Cofield dan dua konspirator bersama atas konspirasi untuk melakukan penipuan bank dan pengubahan wang haram. Peguam pembelaan memfailkan untuk menyekat bukti telefon bimbit, dengan alasan bahawa pencarian oleh kakitangan penjara adalah tanpa waran. Bagaimanapun, hakim yang menyelia kes itu telah menolak tuntutan pihak pembelaan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Seorang banduan mendalangi penipuan ala Ocean’s Eleven menggunakan telefon
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker