Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Harian: πŸ”¨ Hak untuk membaiki

Robert Triggs / Android Authority

🎬Selamat pagi dan selamat datang ke Pihak Berkuasa Harian Isnin. Hujung minggu berlalu, dan sukar untuk mempercayai hari ini sudah hari Isnin. Tetapi saya tidak sabar untuk melihat The Lost King di pawagam malam esok. Pertama sekali, berita teknologi terkini hari ini…

Hak untuk membaiki

Pemutar skru pembaikan Sony WH 1000MX3

Robert Triggs / Android Authority

AARobert Triggs baru-baru ini berkongsi beberapa pandangan untuk membaiki sekeping teknologi moden apabila miliknya Sony WH- 1000XM3 bateri mati dan kehilangan semua fungsi Bluetooth dan ANC.

  • Mendapatkan alat ganti adalah sukar dan kebolehbaikan kelihatan seperti difikirkan semula. Seperti yang dikatakan oleh Rob, “Bateri litium akhirnya berhenti berfungsi; itu hanya sifat teknologi bateri. Kapasiti mereka perlahan-lahan berkurangan, voltan jatuh, dan akhirnya, mereka tidak boleh dicas. Sebenarnya, bateri hampir pasti menjadi sebab beberapa alat mudah alih anda akhirnya berakhir di dalam tong sampah. Bateri biasanya hanya bertahan tiga tahun atau lebih, dan menggantikannya selalunya boleh menyebabkan penggunaan lebih banyak tahun daripada alat lama.”
  • Dia meneruskan, β€œSony tidak menjual penggantian bateri WH-1000XM3, dan tiada harga yang telus mengenai pembaikan di luar jaminan daripada salah satu rakan kongsinya yang dipercayai (dijamin ia akan sangat mahal). Sebaliknya, saya terpaksa mendapatkan alternatif pihak ketiga.”
  • Mendapatkan alternatif pihak ketiga bukan sahaja lebih mahal daripada yang sepatutnya, ia juga memerlukan sedikit pengetahuan tentang kapasiti dan voltan bateri untuk memastikan anda membeli bateri yang sesuai.
  • Kemudian terdapat tugas sebenar untuk menggantikan bateri: Walaupun ia tidak begitu rumit, ia boleh membuktikan terlalu menakutkan untuk DIY yang tidak berpengalaman. Anda perlukan a panduan pihak ketiga untuk memandu anda melalui langkah-langkah, dan terlalu mudah untuk merosakkan bahagian lain secara tidak sengaja semasa pembaikan.
  • Ini semua boleh dipermudahkan jika Sony menyimpan stok pengganti penting.

Bateri yang boleh diganti mestilah wajib

Pada zaman di mana kita semua cuba meminimumkan impak kita terhadap planet ini, nampaknya berlawanan dengan intuitif bahawa kita terpaksa membuang gajet apabila ia berhenti berfungsi dan menggantikannya dengan sesuatu yang baharu.

  • Rob berkata, “Menggantikan bahagian asas harus menjadi bahagian yang biasa dan mudah dalam pemilikan jangka panjang. Wang yang disimpan, walaupun sudah tentu dialu-alukan, hanya separuh daripada gambar. Sekiranya saya membuang fon kepala ini ke dalam sampah, plastik dan litar akan menyumbat tapak pelupusan tempatan secara sia-sia. Tambahan pula, saya akan membeli sepasang lagi, tanpa perlu menggunakan lebih banyak logam berharga yang sama dan sumber lain yang baru saya buang.”
  • Ada yang jelas hujah untuk bateri yang boleh digantiwalaupun terdapat faktor kos, dan ini mungkin bermakna mengorbankan beberapa aspek reka bentuk, serta kemungkinan pengecasan pantas dan kalis air.
  • Tetapi jika pengilang membina produk untuk tahan lama β€” dan menjual alat ganti β€” pengguna mungkin akan membayar sedikit lebih awal, dan lebih sedikit alat akan berakhir di tapak pelupusan.
  • Rob selesai, β€œWalaupun hujah ini menarik dari sudut pandangan pengguna, masih terdapat sedikit keuntungan atau insentif sosial untuk syarikat menyediakan sokongan kebolehbaikan jangka panjang. Dilihat untuk melancarkan sesuatu yang baharu masih lebih penting daripada menjadi mampan (melainkan anda Nokia, nampaknya). Dataran tinggi inovasi, kebimbangan alam sekitar dan kos semata-mata produk terkini telah meyakinkan saya sepenuhnya bahawa hak untuk membaiki dorongan pergerakan untuk komponen, alatan dan manual pengguna yang boleh diakses adalah lebih penting daripada sebelumnya.”

Apa pendapat kamu? Adakah anda pernah membaiki gajet sendiri? Undi dalam tinjauan pendapat kami dan beritahu kami.

meme rasa humor gelap

Kami tidak dapat membantu anda dengan rasa humor anda yang gelap, tetapi kami boleh membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih nyenyak dan mengurangkan tahap tekanan anda, yang mana kajian menunjukkan boleh mengurangkan risiko demensia.

Sehingga esok,

Paula Beaton, Editor Salinan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Harian: πŸ”¨ Hak untuk membaiki
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker