Berita Teknologi

‘Mod Penyelenggaraan’ baharu Samsung melindungi privasi semasa peranti anda dibaiki

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Samsung mengeluarkan ciri Mod Penyelenggaraan baharu dengan One UI 5.
  • Mod Penyelenggaraan mencipta set profil pengguna baharu dengan sekatan.
  • Ciri ini menyembunyikan maklumat sensitif daripada orang yang membaiki peranti anda.

Sama ada anda memecahkan skrin anda atau terdapat beberapa jenis kerosakan, anda sentiasa boleh menghantar telefon anda untuk membaikinya. Tetapi sentiasa ada risiko kecurian data apabila orang lain mempunyai telefon anda. milik Samsung Mod Penyelenggaraan baharu bertujuan untuk melindungi maklumat sensitif anda apabila anda menghantar telefon anda untuk dibaiki.

Apabila anda memikirkannya, telefon anda mengandungi banyak maklumat. Sesetengah maklumat itu anda mungkin tidak peduli jika orang lain melihat, tetapi anda mungkin juga mempunyai data peribadi yang anda tidak mahu orang lain lihat. Contohnya, nombor telefon keluarga dan rakan, alamat, mesej peribadi, dan mungkin juga maklumat kad kredit.

Ia mungkin bukan perkara pertama yang terlintas di fikiran, tetapi apabila anda menyerahkan telefon anda kepada orang lain untuk diperbaiki, anda mempercayai orang tersebut untuk tidak mengintip telefon anda semasa mereka mengusahakannya. Untuk memberi pengguna sedikit lebih privasi, Samsung telah melancarkan Mod Penyelenggaraannya.

Mula-mula muncul dalam One UI 5 beta Samsung, ciri ini pada asasnya mencipta profil pengguna baharu dengan pelbagai sekatan yang menghalang orang lain daripada mengakses data anda semasa peranti sedang diservis. Ini termasuk menyekat akses kepada mesej, foto dan dokumen setempat. Ciri ini malah akan menghalang orang yang tidak dikenali daripada mendapatkan semula apl yang anda muat turun.

Semasa dalam Mod Penyelenggaraan, fungsi teras peranti masih beroperasi. Walaupun orang yang tidak dikenali boleh menjana data atau akaun, semua itu dipadamkan sebaik sahaja pengguna mematikan Mod Penyelenggaraan.

VP dan Ketua Pasukan Keselamatan di Mobile eXperience Business di Samsung, Seungwon Shin, berkata demikian dalam blog tentang ciri:

Seluruh hidup kita berada pada telefon kita, daripada maklumat kad kredit kepada foto keluarga. Dengan Mod Penyelenggaraan, kami memberi jaminan tambahan bahawa pengguna Galaxy boleh mengekalkan privasi mereka, walaupun mereka menyerahkan telefon mereka kepada seseorang.

Mod Penyelenggaraan pertama kali dilancarkan di Korea awal tahun ini, tetapi Samsung secara rasmi mengumumkan keluaran global. Ia dijangka akan datang untuk memilih peranti — syarikat mengelak menamakan mana-mana peranti — berjalan pada One UI 5 dalam beberapa bulan akan datang. Dan pelancaran akan berkembang kepada lebih banyak peranti pada tahun hadapan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: ‘Mod Penyelenggaraan’ baharu Samsung melindungi privasi semasa peranti anda dibaiki
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker