Berita Teknologi

Meta mungkin menggunakan penjejakan mata Quest Pro untuk menyiarkan iklan kerana sudah tentu ia akan melakukannya

TL;DR

  • Meta telah menambah sesuatu yang baharu pada dasar privasinya bertajuk “Notis Privasi Penjejakan Mata.”
  • Syarikat itu menyatakan bahawa ia akan menggunakan data penjejakan mata untuk memperibadikan pengalaman dan menambah baik Pencarian.
  • Ini boleh memberikan Meta tahap data yang belum pernah berlaku sebelum ini yang boleh digunakan oleh syarikat untuk menyiarkan iklan kepada anda.

Ia adalah masa yang menarik untuk Meta sekarang. Syarikat itu baru sahaja mendedahkan Quest Pro, menunjukkan kaki baharu yang mewah untuk avatar Horizon Worldsnya, dan memberitahu kami tentang cermin mata AR baharunya. Walaupun mudah untuk tersesat dalam semua kemungkinan baharu yang dibawa oleh teknologi ini ke meja, sesuatu yang akan membawa orang terhempas kembali ke Bumi ialah kemasukan baharu dalam dasar privasi Meta.

Ditemui oleh GizmodoMeta telah mengemas kini dasar privasinya untuk memasukkan entri yang dipanggil “Notis Privasi Penjejakan Mata.” Apabila anda membuka halaman, anda akan menemui beberapa perenggan khusus untuk data yang dikumpul. Di dalamnya, syarikat menyatakan jika anda bersetuju untuk berkongsi data tambahan, Meta akan menggunakan penjejakan mata dan titik data lain “untuk membantu Meta memperibadikan pengalaman anda dan meningkatkan Meta Quest.”

Tiada apa-apa di sana yang menyatakan secara jelas bahawa Meta akan menggunakan maklumat ini untuk menghantar iklan kepada penggunanya. Walau bagaimanapun, bahagian “memperibadikan pengalaman anda” selalunya ialah jargon yang digunakan untuk merujuk kepada iklan yang disasarkan.

Tokoh sosial juga tidak segan silu tentang aspirasinya. Gizmodo menunjukkan bahawa dalam temu bual dengan Masa kewanganKetua Hal Ehwal Global Meta, Nick Clegg, memberitahu penerbitan bahawa penjejakan mata boleh digunakan “untuk memahami sama ada orang terlibat dengan iklan atau tidak.”

Dan masalahnya tidak terhad kepada penjejakan mata sama ada. Meta sedang mengusahakan penjejakan seluruh badan supaya avatar boleh meniru semua pergerakan anda dengan lebih tepat. Dengan jumlah maklumat ini, ia berpotensi memberikan Meta tahap data yang belum pernah berlaku sebelum ini yang boleh digunakan untuk menyiarkan iklan kepada anda.

Selama bertahun-tahun, Meta telah membina reputasi tertentu di kalangan penggunanya. Ia telah menjadi terkenal kerana amalan penyasaran iklan invasifnya. Oleh itu, walaupun tiada iklan pada masa ini dalam dunia hab VRnya, ia akan menjadi jauh daripada kejutan jika syarikat itu mula menyelinap iklan ke dalam pengalaman pada masa akan datang, selepas ia membina pangkalan penggunanya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Meta mungkin menggunakan penjejakan mata Quest Pro untuk menyiarkan iklan kerana sudah tentu ia akan melakukannya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker