Berita Teknologi

Kini pencipta iPod memanggil iPhone kerana tidak menggunakan USB-C

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Pencipta iPod Tony Fadell telah mengkritik Apple kerana melekat dengan port Lightning dan bukannya USB-C.
  • Dia juga meletakkan beratnya di belakang undang-undang EU yang mewajibkan port USB-C pada telefon pintar.

epal kekal dengan port Lightning proprietarinya untuk pengecasan dan pemindahan data padanya Keluarga iPhone 14walaupun seluruh industri telefon pintar dan juga iPad berpindah ke USB-C. Namun begitu, EU telah meluluskan undang-undang minggu ini yang mewajibkan semua telefon menawarkan port USB-C menjelang akhir tahun 2024.

Ternyata undang-undang ini turut disokong oleh pencipta iPod Tony Fadell (h/t: 9to5Mac), yang telah mengeluarkan beberapa tweet untuk menyokong langkah itu.

“Mereka hanya memaksa Apple untuk melakukan perkara yang betul,” Fadell berkata undang-undang baharu EU, sambil menambah bahawa ia telah tertunggak. Bekas jurutera Apple ketika itu digandakan pada penegasan.

β€œIni hanya berlaku kerana Apple tidak melakukan perkara yang betul. Tempoh. Ini mengenai kedudukan seperti monopoli bukan mengenai teknologi (sic).”

Saya faham. Secara terang-terangan memaksa Apple untuk membuat perubahan otak ini untuk planet ini melalui peraturan adalah jauh lebih mudah daripada perbicaraan undang-undang monopoli. Sekali lagi, Apple menyalahgunakan kedudukan pasaran mereka & ini datang daripada lelaki yang membuat penyambung 30 pin berlaku! https://t.co/mrVqOpHXJ3

Sungguh menarik untuk melihat seseorang yang memainkan peranan besar dalam kejayaan Apple mendorong USB-C pada iPhone. Ini amat penting kerana Fadell juga tercatat bahawa dia mengetuai pasukan di belakang program MFi Apple untuk aksesori Lightning berlesen.

Untuk nilainya, khabar angin menunjuk kepada siri iPhone 15 memperoleh sambungan USB-C tahun depan. Jadi akhirnya kita mungkin melihat iPhone USB-C kali ini tahun depan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kini pencipta iPod memanggil iPhone kerana tidak menggunakan USB-C
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker