Berita Teknologi

Google baru sahaja menjadikan Pixel 7 sebagai telefon Android 64-bit sahaja yang pertama

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • Pixel 7 dan Pixel 7 Pro kini hanya menyokong apl 64-bit.
  • Siri Pixel 7 kini merupakan telefon Android pertama yang 64-bit sahaja.
  • Ini sepatutnya menyediakan beberapa penambahbaikan seperti penggunaan memori yang dikurangkan dan lebih keselamatan.

Selama bertahun-tahun, Google telah mengusahakan sokongan 64-bit, secara rasmi mengumumkan perubahan dasar pada tahun 2017. Kini syarikat itu telah melaksanakan sepenuhnya falsafah itu dalam telefon perdana terbaharunya — Siri Pixel 7.

Dalam catatan blog padanya tapak pembangun, organisasi berasaskan Mountain View mendedahkan beberapa berita menarik tentang telefon bimbit Pixel 7 dan Pixel 7 Pronya. Menurut Google, peranti yang dikeluarkan baru-baru ini kini merupakan telefon Android 64-bit sahaja yang pertama.

Google menyatakan bahawa untuk mencapai pencapaian ini, adalah perlu untuk membuat pelbagai perubahan “merentasi platform, perkakasan, [Google] Main, dan, sudah tentu, apl anda.”

Anda mungkin berfikir, “ini semua kedengaran bagus dan segala-galanya, tetapi apakah maknanya bagi saya?”

Apa yang Google katakan pada dasarnya ialah telefon anda akan melihat beberapa penambahbaikan. Seperti yang dinyatakan oleh syarikat, apl 64-bit berjalan lebih pantas daripada apl 32-bit kerana ia mempunyai akses kepada daftar dan arahan tambahan. Google juga berkata, “CPU yang lebih baharu memberikan prestasi sehingga 25% lebih baik apabila menjalankan kod 64-bit.”

Selain peningkatan prestasi, apl 64-bit membenarkan keselamatan yang lebih baik. Dengan ruang alamat tambahan, ciri keselamatan, seperti rawak susun atur ruang alamat (ASLR), boleh menjadi lebih berkesan dan apa sahaja yang tinggal boleh digunakan untuk melindungi integriti aliran kawalan, dakwa Google.

Akhir sekali, peralihan kepada 64-bit akan membantu anda mengosongkan sedikit ruang. Google mengatakan bahawa mengalih keluar sokongan untuk aplikasi 32-bit boleh membuka sebanyak 15oMB RAM.

Memandangkan Pixel 7 dan Pixel 7 Pro kini adalah telefon 64-bit secara eksklusif, ini sudah tentu bermakna telefon tidak lagi boleh menjalankan versi 32-bit apl anda.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google baru sahaja menjadikan Pixel 7 sebagai telefon Android 64-bit sahaja yang pertama
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker