Berita Teknologi

Arm mengadakan pertarungan undang-undang dengan Qualcomm, Nuvia (Kemas kini: Tuntutan balas baharu)

TL;DR

  • Syarikat teknologi cip Arm telah memfailkan saman terhadap Qualcomm dan Nuvia.
  • Arm menegaskan bahawa kedua-dua syarikat itu melanggar perjanjian lesen dan melakukan pelanggaran tanda dagangan.
  • Dalam samannya, Arm menuntut pemusnahan reka bentuk Nuvia tertentu, injunksi terhadap pelanggaran tanda dagangan dan pampasan.

Kemas kini: 28 Oktober 2022 (4:16 PTG ET): mengikut SemiAnalisisQualcomm telah mengemas kini tuntutan balasnya untuk menyatakan bahawa Arm merancang untuk tidak lagi melesenkan CPUnya kepada syarikat semikonduktor, seperti Qualcomm, di bawah perjanjian lesen teknologi (TLA) bermula pada 2024. Sebaliknya, Qualcomm mengatakan bahawa Arm merancang untuk hanya memberi lesen kepada pembuat peranti supaya satu-satunya cara untuk OEM mendapatkan cip ARM ialah menerima syarat pelesenan baharu Arm.

Selain itu, Qualcomm mendakwa bahawa Arm memberitahu OEM bahawa pengeluar semikonduktor tidak akan dapat menyediakan elemen lain, seperti GPU, NPU dan ISP, SOC berasaskan Arm yang juga ditawarkan oleh Arm sebagai produk berlesen. Tuntutan balas nampaknya membayangkan bahawa ARM terlibat dalam tingkah laku anti-persaingan.


Kemas Kini: 1 September 2022 (2:26 PG ET): Qualcomm kini telah menjawab tuntutan Arm, menyatakan keyakinan bahawa undang-undang itu menyebelahinya dan ia mempunyai hak lesen “luas” yang melindungi usaha CPU tersuainya.

Penasihat am Qualcomm Ann Chaplin menyatakan dalam petikan:

Arm tidak mempunyai hak, berkontrak atau sebaliknya, untuk cuba mengganggu inovasi Qualcomm atau Nuvia. Aduan Arm mengabaikan hakikat bahawa Qualcomm mempunyai hak lesen yang luas dan mantap meliputi CPU rekaan tersuainya, dan kami yakin hak tersebut akan disahkan.

Sama ada cara, tuntutan mahkamah ini boleh memberi kesan kepada rancangan Qualcomm untuk beralih kepada teknologi CPU tersuai untuk komputer riba dan akhirnya telefon pintar.


Artikel asal: 31 Ogos 2022 (5:45 PTG ET): Syarikat semikonduktor British dan reka bentuk perisian SoftBank, Arm, telah menolak tuduhan yang sah Qualcomm dan Nuvia kerana melanggar perjanjian lesen dan melakukan pelanggaran tanda dagangan.

Dalam blog yang disiarkan di laman web syarikat, Arm menyatakan bahawa ia telah memfailkan tuntutan mahkamah kepada Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Delaware. Tuntutan itu terhadap Qualcomm dan dua anak syarikatnya, serta Nuvia — pembangun semikonduktor dan pemproses. Tuntutan Arm sebenarnya berpunca daripada pemerolehan Qualcomm baru-baru ini terhadap Nuvia yang berlaku pada tahun 2021.

Firma itu mendakwa bahawa reka bentuk cip Nuvia mencipta lesen Arm terpakai yang cuba dipindahkan oleh Qualcomm semasa pemerolehan Nuvia. Walau bagaimanapun, ini dilakukan tanpa persetujuan Arm dan lesen Nuvia telah ditamatkan pada Mac 2022 selepas gagal mencapai resolusi.

Sumber yang rapat dengan perkara itu memberitahu Android Authority bahawa nampaknya Qualcomm dan Nuvia kedua-duanya mempunyai lesen seni bina Arm9 dan reka bentuk Nuvia telah disahkan sebahagiannya oleh Arm. Walau bagaimanapun, Qualcomm akan bertanggungjawab secara kontrak untuk memusnahkan reka bentuk tersebut dan memulakan semula jika ia tidak mendapat persetujuan Arm untuk meneruskan reka bentuk tersebut. Walaupun persetujuan tidak pernah diberikan, apabila fasa pengesahan seterusnya berlaku, didapati reka bentuk cip kekal sama.

Dalam bahan yang dibentangkan kepada Android Authority, Arm menyatakan ia memberikan Nuvia perjanjian lesen seni bina (ALA) dan Perjanjian Lesen Teknologi (TLA) pada tahun 2019. Perjanjian tersebut membenarkan Nuvia untuk mereka bentuk teras pemproses tersuai berdasarkan seni bina Arm dan mengubah suai reka bentuk luar biasa tertentu. Dalam kenyataan yang diberikan kepada Android AuthorityNaib Presiden Komunikasi Luar Arm, Phil Hughes, berkata:

Lesen Arm dengan Nuvia (sebelum pemerolehannya oleh Qualcomm) melindungi hak dan jangkaan Arm dengan melarang pemerolehan tanpa persetujuan kami, tidak kira sama ada pemeroleh yang difikirkan mempunyai lesen Arm sendiri.

Walaupun terdapat perjanjian yang melarang pengambilalihan, Qualcomm mengumumkan ia memperoleh Nuvia dan tidak ada syarikat yang memberikan notis awal mengenai urus niaga itu atau mendapatkan persetujuan Arm untuk pemerolehan Qualcomm bagi lesen Nuvia. Qualcomm dilaporkan kemudiannya meneruskan untuk menggabungkan teknologi Arm dalam rangkaian produknya.

Arm menyatakan bahawa ia mahu Qualcomm memusnahkan reka bentuk Nuvia tertentu; untuk Mahkamah mewujudkan injunksi terhadap pelanggaran tanda dagangan; dan pampasan untuk pelanggaran tanda dagangan. Setakat ini, semua lesen masih ada.

Adalah dipercayai bahawa drama undang-undang ini tidak akan memberi kesan kepada cip Snapdragon seterusnya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Arm mengadakan pertarungan undang-undang dengan Qualcomm, Nuvia (Kemas kini: Tuntutan balas baharu)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker