Berita Teknologi

Anda lebih suka zum mantap berbanding potret realistik

Ryan Haines / Android Authority

Kami telah melihat beberapa teknologi zum yang mengagumkan pada telefon pintar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kamera 3x, 4x, 5x, dan juga 10x muncul. Google juga telah meningkatkan dengan Pixel 7 Proberalih daripada kamera 4x 48MP kepada penembak 5x.

Walau bagaimanapun, Rob Triggs kami sendiri berhujah bahawa keputusan Google untuk menggunakan kamera zum jarak jauh bermakna bahawa fotografi potret menderita kerana kelihatan kurang realistik. Maka dengan itu, kami bertanya Android Authority pembaca sama ada mereka menghargai zum teguh atau potret realistik.

Adakah anda lebih suka telefon dengan zum yang lebih mantap atau potret yang lebih realistik?

Keputusan

Kami menyiarkan tinjauan pendapat di dalam bahagian pendapat kami minggu lepas, menarik lebih 1,500 undian setakat ini. Pilihan yang menang? Nah, ternyata 54.51% pembaca yang ditinjau akan memilih zum yang mantap berbanding potret yang lebih realistik.

Sementara itu, 45.49% responden berkata mereka lebih suka potret yang lebih realistik berbanding keupayaan zum yang lebih mantap. Kami boleh memahami pendirian ini jika anda sering mengambil gambar orang tersayang sebagai permulaan.

Kemudian sekali lagi, telefon seperti Samsung Galaxy S22 Ultra dan Vivo X80 Pro mempunyai dua kamera telefoto, dengan satu digunakan untuk zum dan potret jarak dekat manakala satu lagi digunakan untuk tangkapan jarak jauh. Jadi anda tidak semestinya perlu memilih antara potret yang digilap dan zum jarak jauh pada hari ini.

Komen

  • lembu jantan3946: Saya mahu telefoto saya sebenarnya berguna untuk telefoto, bukan untuk mengehadkannya supaya tangkapan potret keluar dengan lebih baik. Fotografi potret bukanlah sesuatu yang saya terlalu bimbangkan untuk mata poket dan kamera rakam kerana saya mahu merakam momen, bukan foto berpose secara bersemuka. Saya tidak mengatakan tidak ada masa dan tempat untuk potret yang bagus dengan bokeh yang bagus, tetapi adalah meragukan untuk menjejaskan fungsi kamera yang lain untuk mengoptimumkannya.
  • Rick: Terdapat sebab begitu banyak kamera filem 35mm dihantar dengan 35-70 kanta. Mungkin telefon bukanlah kamera yang hebat jika ia dihantar dengan kanta asas 25mm, yang mungkin ekonomi berbanding utiliti.
  • Mr. Globe: Saya lebih suka mempunyai dua julat fokus. Inilah sebabnya saya memuji penyelesaian Sony, walaupun cacat. Walaupun begitu, saya sangat suka telefoto pada Pixels terutamanya dengan super rez. Ia membantu pada banyak kesempatan yang tidak boleh ditutup. Mungkin mereka boleh menampar semula 2x mereka pada perdana masa depan.
  • bptryp: Menunggu optik 15x
  • jimv1983: Saya lebih suka mempunyai zum yang baik. Saya mengambil berat tentang mod potret tentang jumlah yang sama dengan ultra lebar yang tidak sama sekali.
  • Peter S: Kami telah hidup dengan foto telefon pintar yang sangat herot di hujung lebar selama bertahun-tahun. Panjang fokus optimum untuk potret adalah topik yang sangat diperdebatkan. Panjang fokus kegemaran saya ialah 135mm, tetapi saya pernah merakam semua tangkapan kepala saya pada 200mm. 50mm bagus untuk potret alam sekitar, seperti yang dinyatakan, tetapi mempunyai sesuatu yang lebih panjang akan menjadi kemas dan mengurangkan peluru untuk saya menggunakan kamera telefon pintar.
  • Joseph Murphy: Jenaka pada anda, ramai jurugambar profesional menganggap beberapa jarak fokus potret terbaik adalah sama ada 85mm atau 135mm bingkai penuh setara. Secara harfiah Google “panjang fokus potret terbaik”. Slot 4x betul-betul di antaranya, dan 5x condong ke arah panjang 135mm. Jika anda mahukan setara 50mm, Pixel 7 akan mengambil pangkas 12MP daripada bahagian tengah penderia utama, sama seperti iPhone. Anda kehilangan sedikit prestasi cahaya malap dan hingar, tetapi ia boleh menjadi lebih teruk.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Anda lebih suka zum mantap berbanding potret realistik
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker