Berita Teknologi

Hasil Carian Google sebenarnya boleh berguna semula mulai hari ini

Jimmy Westenberg / Android Authority

TL;DR

  • Google telah mengumumkan ciri Carian Google baharu berlabel “Perbincangan dan forum.”
  • Perbincangan dan forum akan menyediakan hasil carian daripada forum popular dan perbincangan dalam talian yang berkaitan dengan pertanyaan anda.
  • Google juga telah membolehkan untuk melihat berita antarabangsa dalam bahasa pilihan anda.

Google telah mengumumkan bahawa ia sedang melaksanakan dua perubahan besar pada enjin cariannya. Dengan “Perbincangan dan forum” dan ciri terjemahan lalai baharu, syarikat berharap dapat meningkatkan kualiti hasil carian.

Didalam catatan blog dikeluarkan hari ini, Google mengatakan bahawa ia sedang melaksanakan ciri baharu untuk Carian Google dipanggil Perbincangan dan forum. Bergantung pada perkara yang anda cari, ciri baharu ini akan mengisi kandungan daripada forum popular dan perbincangan di seluruh web yang berkaitan dengan pertanyaan anda.

Nampaknya syarikat menyedari bahawa sesetengah carian berfungsi lebih baik dengan hasil yang memberikan maklumat seperti nasihat peribadi, ulasan, pendapat dan banyak lagi. Gergasi teknologi itu menyatakan:

Forum boleh menjadi tempat yang berguna untuk mencari nasihat langsung dan belajar daripada orang yang mempunyai pengalaman dengan sesuatu yang anda minati. Kami telah mendengar daripada anda bahawa anda ingin melihat lebih banyak kandungan ini dalam Carian, jadi kami’ telah meneroka cara baharu untuk memudahkan pencarian.

Maksudnya ialah anda tidak perlu menaip Reddit atau forum lain dengan hasil carian anda lagi, Google hanya akan mencari perbincangan yang berkaitan dan membentangkannya kepada anda.

Satu contoh yang Google sediakan ialah jika anda mencari “kereta terbaik untuk keluarga yang semakin meningkat.” Apabila anda menekan carian, anda akan melihat “pautan ke siaran forum yang menyertakan nasihat berkaitan daripada orang,” sebagai tambahan kepada hasil web lain.

Perbincangan dan forum telah dilancarkan hari ini, tetapi hanya untuk pengguna mudah alih di AS. Google berkata mereka akan memerhatikan betapa berguna ciri tersebut dan mengembangkannya jika ia berjaya.

Juga dalam blog, Google menyebut bahawa ia cuba memecahkan halangan bahasa dalam hasil cariannya. Ia merancang untuk melakukan ini dengan menterjemah berita antarabangsa secara automatik kepada bahasa pilihan anda. Jadi, jika anda mahukan perspektif tentang berita yang berlaku di Mexico, cerita itu akan diterjemahkan ke dalam bahasa yang anda mahukan.

Tidak seperti ciri Perbincangan dan forum, ciri ini tidak akan tersedia sehingga awal 2023.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Hasil Carian Google sebenarnya boleh berguna semula mulai hari ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker