Berita Teknologi

Amazon untuk membersihkan dengan membeli Roomba pembuat iRobot untuk $1.7 bilion

TL;DR

  • Amazon telah bersetuju untuk memperoleh iRobot, syarikat yang membuat keluarga Roomba vakum robot yang popular.
  • Amazon akan membayar $1.7 bilion dalam transaksi semua tunai.
  • Perjanjian itu masih memerlukan kelulusan daripada pemegang saham iRobot dan pengawal selia kerajaan.

Amazon membuat satu lagi pemerolehan besar yang akan menjadikannya pemain utama dalam perniagaan berasaskan rumah pintar yang semakin berkembang. Gergasi runcit sahaja diumumkan merancang untuk membeli iRobot, rumah bagi barisan vakum robot Roomba yang popular.

iRobot telah ditubuhkan sebelum Amazon, pada tahun 1990, tetapi ia hanya melancarkan vakum robot Roomba pertamanya pada tahun 2002. Produk itu, yang mengautomasikan kerja rumah yang biasanya membosankan, menjadikan Roomba sebagai nama isi rumah yang sebenar. Syarikat itu menjual 30 juta Roombas menjelang akhir 2020. Walau bagaimanapun, dalam hampir 20 tahun sejak keluaran pertama, syarikat lain telah memasuki pasaran vakum robot dengan beberapa kejayaan, termasuk Roborock, Shark dan Eufy. Langkah Amazon untuk membeli iRobot boleh membantu memperluaskan bahagian pasaran Roomba.

Baca lagi: Robot vakum terbaik

Amazon akan membayar $1.7 bilion untuk membeli iRobot dalam transaksi semua tunai. Walau bagaimanapun, perjanjian itu tidak akan muktamad sehingga ia mendapat kelulusan daripada pemegang saham iRobot, juga tertakluk kepada kelulusan kawal selia. Amazon tidak mengumumkan tarikh jangkaan untuk perjanjian itu ditutup. Bila dan jika ia berlaku, Colin Angle, ketua semasa iRobot, akan terus menjadi CEO syarikat itu.

Ini hanyalah pemerolehan terbaru yang dibuat oleh Amazon dalam ruang rumah pintar. Ia membeli syarikat kamera keselamatan pintar Blink pada 2017 dan syarikat loceng pintu pintar Ring pada 2018.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Amazon untuk membersihkan dengan membeli Roomba pembuat iRobot untuk $1.7 bilion
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker