Berita Teknologi

Oculus/Meta Quests tidak lagi memerlukan akaun Facebook

Adam Sinicki / Android Authority

TL;DR

  • Meta, syarikat induk Facebook, tidak lagi memerlukan set kepala Oculus/Meta Quest untuk menggunakan akaun Facebook.
  • Ini mengembalikan keperluan 2020 yang sangat kontroversi.
  • Anda masih memerlukan akaun Meta, yang memerlukan banyak maklumat peribadi.

Meta Quest 2 — dahulunya dikenali sebagai Pencarian Oculus 2 sebelum Meta mengelirukan menjenamakan semula — memerlukan akaun Facebook. Jika anda membeli satu dan tidak mahu mendaftar untuk Facebook, ia tidak akan berfungsi untuk anda. Ini adalah langkah yang kontroversi.

Walau bagaimanapun, nampaknya Meta dan Mark Zuckerberg akhirnya menyedari betapa bodohnya batasan ini. Mulai Ogos 2022, anda sebaliknya akan dapat mendaftar untuk akaun Meta untuk mengakses set kepala Meta Quest anda (melalui The Verge). Ini akan berbeza daripada akaun Facebook dan tidak memerlukan sebarang sambungan ke tapak Facebook.

Lihat juga: Permainan VR terbaik untuk kebanyakan set kepala VR

Menariknya, akaun Meta akan menjadi keperluan. Jika anda mempunyai Quest yang disambungkan ke akaun Facebook, anda perlu membuat profil Meta bermula pada bulan Ogos. Jika anda menggunakan salah satu akaun Oculus yang lebih lama, anda mempunyai masa sehingga Januari 2023 untuk memindahkannya.

Dengan kata lain, siri Meta Quest kini akan bebas dari Facebook. Ini akan membuka set kepala kepada sebilangan besar pembeli yang, sehingga kini, telah memboikot pembelian Meta Quest kerana keperluan akaun Facebooknya.

Tiada keperluan akaun Facebook Oculus/Meta

Sudah tentu, akaun Meta masih memerlukan satu tan maklumat peribadi anda. Ini termasuk nama, alamat e-mel, nombor telefon, tarikh lahir dan butiran pembayaran anda untuk membeli apl. Anda juga akan menjadi diperlukan untuk mencipta profil Meta Horizon yang berasingan, yang akan menjadi diri digital anda yang menghadapi metaverse.

Walau bagaimanapun, salah satu perkembangan baharu yang paling mengejutkan di sini ialah Meta akan membolehkan anda membuat berbilang akaun Meta serta berbilang akaun Horizon. Ini adalah perubahan besar daripada keperluan Facebook yang telah lama dipegang bahawa setiap orang hanya mempunyai satu akaun Facebook untuk mencerminkan kehidupan sebenar dengan lebih baik. Dengan sistem Meta baharu, anda boleh mempunyai berbilang akaun atas pelbagai sebab: katakan, satu untuk kehidupan permainan anda dan satu lagi untuk kehidupan kerja anda.

Masa akan menentukan sama ada perubahan ini cukup untuk akhirnya meyakinkan orang yang ragu-ragu untuk terjun ke dunia VR dan metaverse. Tetapi ia pasti tidak menyakitkan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Oculus/Meta Quests tidak lagi memerlukan akaun Facebook
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker