Berita Teknologi

Chrome OS Flex keluar daripada beta, menukarkan apa sahaja kepada Chromebook

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Sistem Chrome OS Flex telah keluar dari program betanya.
  • Google telah memperakui lebih 400 peranti untuk berfungsi dengan Flex.
  • Flex boleh menukar PC atau Mac anda menjadi mesin OS Chrome secara percuma.

Kembali pada bulan Februari, Google melancarkan sistem akses awal untuk program baharu yang dipanggil Chrome OS Flex. Tujuan Flex adalah untuk membenarkan hampir semua orang meletakkan OS Chrome pada sistem yang pada asalnya tidak direka bentuk untuk menjalankannya.

Google membayangkan ini sebagai cara mudah untuk pelanggan pendidikan dan perusahaan menukar perkakasan lama kepada mesin OS Chrome. Walau bagaimanapun, pengguna umum juga akan mendapati ini berguna, kerana kebanyakan kita mempunyai komputer riba atau desktop lama yang mengumpul habuk di dalam almari.

Lihat juga: Apakah OS Chrome dan untuk siapa ia?

Hari ini, Google secara rasmi memindahkan Flex daripada status akses awalnya dan ke arus perdana. Hebatnya, syarikat itu berkata ia telah memperakui lebih 400 peranti untuk berfungsi dengan Flex.

Bagi pengguna umum, tidak terdapat terlalu banyak perbezaan antara Flex dan OS Chrome tradisional yang anda dapati Chromebook runcit. Oleh kerana OS Chrome sangat ringan dan mempunyai keperluan perkakasan yang rendah untuk berfungsi dengan berkesan, ia boleh memberi nafas baharu kepada komputer yang tidak lagi memotongnya.

Walau bagaimanapun, di mana Flex benar-benar bersinar, adalah dalam pelancaran armada. Inilah yang sebenarnya dicari oleh Google. Google berharap Flex akan membantu perniagaan kecil dan institut pendidikan menggunakan Chrome OS pada perkakasan sedia ada dan bukannya membeli sistem berasaskan Windows atau macOS baharu. Berdasarkan daripada Kejayaan Chrome OS dalam sektor pendidikan setakat iniini tidak sepatutnya menjadi jualan yang sukar.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Chrome OS Flex keluar daripada beta, menukarkan apa sahaja kepada Chromebook
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker