Berita Teknologi

Xiaomi 12S Ultra mempunyai sensor kamera 1-inci $15m

TL;DR

  • Xiaomi telah mengumumkan bahawa Xiaomi 12S Ultra akan mempunyai sensor kamera satu inci baharu.
  • Sony dan Xiaomi membelanjakan gabungan $15 juta untuk membangunkan sensor IMX989.
  • Xiaomi 12S dan 12S Pro sebaliknya akan dilengkapi dengan IMX707.

Xiaomi mengumumkan perkongsian dengan Leica bulan lepas, kemudian mengesahkan minggu ini bahawa siri Xiaomi 12S akan menjadi telefon pertama sebagai sebahagian daripada ikatan. Kini, syarikat China telah mendedahkan lebih banyak butiran mengenai telefon baharu itu.

Syarikat diumumkan di Weibo bahawa Xiaomi 12S Ultra khususnya akan menggunakan sensor kamera Sony IMX989. Penderia baharu ini menawarkan saiz penderia satu inci, sejajar dengan penderia sebelumnya Sony yang digunakan pada Xperia Pro I dan Sharp Aquos R6. Walau bagaimanapun, Lei Jun dari Xiaomi tertekan bahawa sensor tidak akan dipangkas, seperti yang kita lihat dengan telefon bimbit Sony.

Dia juga menyatakan bahawa ini bukan kes Sony menyesuaikan sensor untuk Xiaomi. Sebaliknya, Jun berkata kedua-dua syarikat membangunkan sensor itu, dengan jumlah kos pembangunan sebanyak $15 juta. Dia menambah bahawa Sony dan Xiaomi masing-masing menanggung separuh daripada kos pembangunan dan sensor itu akan tersedia kepada pengeluar domestik lain selepas keluaran Xiaomi 12S Ultra.

Apa lagi yang perlu anda harapkan?

Xiaomi 12S Pro weibo

Tiada perkataan mengenai resolusi sensor itu, tetapi kami berharap ia bukan penembak 200MP atau sesuatu yang serupa dengan resolusi tinggi. Jika tidak, Xiaomi berkata penderia baharu menawarkan tangkapan cahaya yang lebih baik, pemfokusan yang lebih pantas dan keupayaan julat dinamik yang lebih baik. Lebih khusus lagi, syarikat itu mendakwa peningkatan 76% dalam keupayaan menangkap cahaya berbanding sensor iPhone 13 Pro Max.

Syarikat itu berkata Xiaomi 12S Ultra juga akan dilengkapi dengan salutan kanta Summicron yang dipanggil untuk kamera. Salutan ini dikatakan menawarkan pemantulan sebanyak 0.2% dan menawarkan ketransmisian cahaya sebanyak 93% sambil juga mengurangkan pinggiran ungu dan silau.

Xiaomi tambah bahawa telefon standard akan dilengkapi dengan sensor 50MP IMX707 (saiz sensor 1/1.28 inci). Ia menyatakan bahawa sensor mempunyai peningkatan 49% dalam tangkapan cahaya berbanding dengan sensor IMX766 yang digunakan oleh orang seperti OnePlus dan Oppo. Oleh itu, walaupun peranti ini tidak mendapat kamera terbesar yang mungkin, penderia masih harus memberikan hasil yang hebat jika perisian adalah setanding.

Walau apa pun, telefon baharu itu akan diumumkan pada 4 Julai, jadi kami mempunyai kurang daripada seminggu lagi untuk pelancaran.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Xiaomi 12S Ultra mempunyai sensor kamera 1-inci $15m
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker