Berita Teknologi

Qualcomm mahu bekerjasama dengan pesaingnya untuk membeli Arm

Kris Carlon / Android Authority

TL;DR

  • Qualcomm berkata ia bersedia untuk bekerjasama dengan konsortium pesaing untuk membeli Arm.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Qualcomm, Cristiano Amon menganggap konsortium akan membantu mengekalkan Arm bebas.
  • Intel juga mencadangkan idea ini pada bulan Februari.

Nvidia membatalkannya perjanjian $40 bilion untuk membeli Arm awal tahun ini, memetik halangan kawal selia. Walau bagaimanapun, Arm masih boleh diperebutkan dan Qualcomm telah mencadangkan penyelesaian yang agak menarik.

Ketua Pegawai Eksekutif Qualcomm, Cristiano Amon memberitahu Masa kewangan bahawa syarikat itu berminat untuk melabur dalam Arm. Bagaimanapun, Amon berkata Qualcomm malah bersedia untuk bekerjasama dengan pesaingnya untuk membeli pereka cip milik Softbank secara langsung.

“Anda perlu mempunyai banyak syarikat yang mengambil bahagian supaya mereka mempunyai kesan bersih bahawa Arm adalah bebas,” Amon dipetik sebagai berkata oleh outlet itu.

Alternatif kepada satu syarikat yang memiliki Arm

Arm telah lama dilihat sebagai pemain bebas dalam industri cip, kerana seni bina dan/atau reka bentuk silikonnya digunakan oleh semua orang daripada Apple, Nintendo dan Qualcomm kepada Mediatek, Huawei dan Samsung. Jadi konsortium pelanggan utama syarikat yang membelinya secara teori boleh meredakan kebimbangan peraturan bahawa status bebas ini dalam bahaya.

Qualcomm tidak akan menjadi yang pertama mencadangkan bahawa konsortium membeli Arm sama ada, kerana Ketua Pegawai Eksekutif Intel, Pat Gelsinger turut mengemukakan idea itu.

“Kami bukan pengguna besar Arm, tetapi kami menggunakan Arm. Kami akan menjadi pengguna Arm yang lebih besar kerana kami menjadikannya sebahagian daripada agenda IFS (Intel Foundry Services) kami juga,” Gelsinger dipetik sebagai berkata oleh Reuters pada Februari. “Jadi, jika konsortium akan muncul, kami mungkin sangat berbesar hati untuk menyertainya dalam beberapa cara.”

Adakah anda fikir konsortium membeli Arm adalah idea yang baik?

11 undi

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Qualcomm mahu bekerjasama dengan pesaingnya untuk membeli Arm
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker