Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Harian: 👉 Baik dan buruk daripada WWDC Apple

💪 Selamat pagi! Yang sangat sibuk membungkus barangan baharu Apple, USB-C untuk semua, penurunan ciri Pixel baharu dan banyak lagi — jadi mari kita mula mempelajarinya.

Barangan Apple baru

tim masak wwdc 2022 2

Tristan Rayner / Android Authority

WWDC22 Apple ialah persidangan untuk pembangun, tetapi Apple mempunyai jadual yang cukup sibuk sehingga ia mengeluarkan perkakasan penting seterusnya.

 • Ini senarai semua yang dilancarkan oleh Appleyang termasuk melihat perkara baharu dalam iOS 16 (reka bentuk skrin kunci mendapat pilihan baharu dan pemberitahuan langsung yang lebih baik, CarPlay (kemas kini besar akan datang lewat 2023), watchOS 9 (lebih banyak barangan kecergasan), iPad OS 16 (organisasi yang lebih berguna untuk tab dan tetingkap) dan macOS Ventura (kemas kini kecil tetapi kedua-duanya mendapat “Pengurus Peringkat”, yang mengatur apl dan tetingkap terbuka secara automatik.)
 • Awak boleh gunakan iPhone anda sebagai kamera webkerana Apple mengakui ia tidak boleh membuat webcam yang baik mungkin.
 • Dan, Apple sedang menyampaikan masa depan pasca kata laluan. Ia telah mengumumkan penggantian, dipanggil kunci laluan, yang secara berkesan akan menukar log masuk menjadi piawaian log masuk biometrik, yang juga bermaksud FaceID/TouchID yang ada di mana-mana. Yang lebih selamat, tetapi juga, sangat terikat dengan ekosistem. Lebih lanjut mengenai kunci laluan.

Cip M2

 • Selepas cip M1 tahun 2020, dan cip M1 Pro, M1 Max dan M1 Ultra berikut dibina pada spesifikasi yang sama tetapi dengan teras yang diubah suai dan penambahan prestasi, cip M2 ada di sini. (Gary Explains melihat Apple Silicon terkini).
 • Kami berada dalam garis masa pra-semakan/perbandingan/penanda aras jadi kami perlu bergantung pada apa yang Apple katakan.
 • Dua tahun selepas M1, Apple berkata M2 mempunyai “CPU 18% lebih pantas, GPU 35% lebih berkuasa dan Enjin Neural 40% lebih pantas,” tetapi mungkin lebih penting jika M2 menyampaikan mereka yang mempunyai kecekapan keseluruhan yang lebih baik daripada M1.
 • Masalahnya ialah M2 masih dalam proses 5nm TSMC, bukan 4nm atau 3nm.
 • Khabar angin mencadangkan Apple akan menunggu proses 4nm TSMC untuk memberikan pemproses penambahbaikan besar.
 • Sebaliknya, M2 menggunakan “teknologi 5nm generasi kedua,” yang berkemungkinan merupakan talian N5P TSMC. Perbandingan yang sangat umum mencadangkan peningkatan kelajuan 5% dan pengurangan kuasa 10%. Boleh tahan juga! Tetapi tidak betul-betul revolusi.
 • Satu teori yang saya suka ialah Mungkin M2 harus dianggap sebagai cip berkuasa paling rendah yang dibina untuk kecekapan, bertujuan untuk menyediakan tablet dan komputer ribanya dengan hayat bateri yang terbaik, dan meninggalkan sasaran berprestasi tinggi kepada cip lain ( berkemungkinan mempunyai nama M2 Pro/Max/Ultra yang sama setiap kali ia keluar.)

MacBook Air

 • Untuk menyerlahkan cip M2, Apple juga sedang mengemas kini MacBook Air dengan M2 sebagai reka bentuk semula, manakala MacBook Pro 13-inci juga akan mendapat M2 juga.
 • Pertama, MacBook Pro 13-inci adalah mesin yang sama dari 2020, dengan bar sentuh sekata. Perkara kecil.
 • Tetapi MacBook Air adalah penyegar semula: ia mempunyai bentuk yang lebih nipis, paparan 13.6 inci yang lebih besar (dengan, ugh, takuk) dan kemas kini yang lebih gembira seperti kamera web 1080p dan pengecasan MagSafe.
 • Kedua-duanya terperangkap pada paparan kadar penyegaran 60Hz, dengan MacBook Pro 14-inci (2021) pada 120Hz, dan kedua-dua peranti akan dihantar pada bulan Julai, jadi semakan mungkin mengambil sedikit masa.
 • Model asas Air berharga $200 lebih daripada versi M1 2020 (yang kekal dijual pada harga $999), dengan Air pada harga $1,200, walaupun dengan hanya 8GB RAM dan storan 256GB.
 • Menambah 8GB RAM (yang sangat disyorkan!) menambah $200 lagi.
 • Menambah 256GB lebih storan (yang kurang disyorkan tetapi masih sangat berguna!) juga adalah $200 lagi. Jadi, $1,600?
 • Sementara itu: MacBook Pro 13-inci hilang sedikit?
 • Tanpa menghabiskan separuh pagi untuk itu, saya tidak tahu mengapa anda akan mendapatkannya daripada MacBook Air baharu.
 • Atau, dapatkan MacBook Pro 14- atau 16-inci yang jauh lebih baik yang kedua-duanya lebih “Pro”, merentas semua elemen dari paparan ke port.

Pengumpulan

🔌 Wah, EU melakukannya: USB-C akan diwajibkan untuk telefon yang dijual di EU menjelang musim luruh 2024termasuk iPhone (Parlimen Eropah).

🆕 Penurunan ciri Pixel Google untuk kemas kini bulan Jun: Perkara yang penting ialah “Operator Poket”, yang menukar bunyi daripada video kepada muzik untuk Pixel yang lebih baharu, manakala perkara seperti pengesanan kemalangan kereta dilancarkan ke lebih banyak negara dan banyak lagi (Android Authority).

laina

Selamat memulakan minggu anda!

Tristan Rayner, Editor Kanan

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Harian: 👉 Baik dan buruk daripada WWDC Apple
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker