Berita Teknologi

Chromebook permainan dilaporkan akan datang, dengan sokongan penstriman permainan

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Gelombang pertama Chromebook permainan kelas atas dilaporkan akan dilancarkan tidak lama lagi.
  • Pembuat Chromebook ini, yang dilaporkan termasuk Lenovo dan HP, akan menyertakan sokongan papan kekunci RGB.
  • Mereka juga mungkin mempunyai perkhidmatan penstriman Google Stadia dan GeForce Now diprapasang.

Permainan PC mewah dihidupkan peranti komputer riba kebanyakannya dihadkan kepada Windows, walaupun pengikut yang lebih kecil wujud untuk Linux dan Mac juga. Walau bagaimanapun, kini terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa gelombang pertama Chromebook permainan sedang dibangunkan.

9to5Google laporan, melalui sumber yang tidak dinamakan, bahawa Chromebook permainan daripada pembuat seperti HP dan Lenovo sedang dalam usaha, lengkap dengan sokongan papan kekunci RGB. Walaupun banyak Chromebook sudah mempunyai Google Stadia aplikasi penstriman permainan dipramuat, laporan baharu ini mengatakan Chromebook permainan yang akan datang akan mempunyai apl Platform Rakan Kongsi Permainan Awan juga. Apl ini adalah untuk mengakses perkhidmatan penstriman permainan Nvidia GeForce Now, yang mempunyai ratusan permainan PC tersedia untuk distrim.

Baca lagi: Google Stadia lwn GeForce Now

Cerita yang sama melaporkan bahawa apl Explore ChromeOS, yang membantu pemilik Chromebook baharu dengan petua tentang cara terbaik menggunakan peranti itu, boleh dikembangkan untuk menawarkan cara bermain ratusan permainan. Kembali pada bulan April, laporan berasingan menyatakan bahawa Google sedang berusaha untuk cari banyak sumber permainan yang berbeza yang boleh digunakan oleh Chromebook sebagai tempat sehenti untuk mencari permainan.

Selain itu, laporan berasingan daripada Chrome dinyahkotak mendakwa ia telah menemui bukti Chromebook akan datang yang akan mempunyai pemproses berdasarkan CPU Intel Alder Lake dan GPU Nvidia. Laporan yang sama mendakwa terdapat bukti bahawa Chromebook ini boleh dibangunkan oleh HP. Tiada pengesahan rasmi bahawa Chromebook sebegitu sedang dalam kerja.

Semua bukti ini menunjukkan arah Chromebook permainan yang bukan sahaja boleh menyambung ke awan untuk bermain permainan PC mewah tetapi mungkin bermain beberapa permainan secara langsung (mungkin menggunakan Steam) dengan cip Intel dan Nvidia yang berkuasa. Bagaimana semua ini akhirnya akan berlaku adalah sesuatu yang mungkin akan kita pelajari dalam beberapa minggu dan bulan akan datang.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Chromebook permainan dilaporkan akan datang, dengan sokongan penstriman permainan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker