Berita Teknologi

Penghantaran telefon dengan Android 13 memerlukan teknologi yang dicipta oleh…Huawei?

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Google akan menjadikan EROFS sebagai sistem fail baca sahaja lalai dalam Android 13.
  • Sistem fail pada asalnya dibangunkan oleh Huawei.
  • Hanya peranti yang dilancarkan dengan Android 13 dan perkhidmatan Google akan beralih.

Google sedang membuat keputusan yang menarik — dan berpotensi kontroversi — dengan Android 13menggunakan sistem fail yang dibangunkan oleh Huawei.

Menurut Esper, Google merancang untuk memasukkan Sistem Fail Baca Sahaja Dipertingkat (EROFS) dalam Android 13, menjadikannya sistem baca sahaja lalai. Sistem fail itu dicipta oleh Xiang Gao semasa dia bekerja sebagai jurutera di Huawei. EROFS menawarkan faedah yang ketara berbanding sistem fail sedia ada, termasuk pemampatan dan kelajuan penjimatan ruang. Ini boleh membawa kepada kemas kini yang lebih pantas dan kurang ruang storan digunakan.

Huawei membangunkan EROFS untuk dimasukkan ke dalam kernel Linux, yang membentuk asas Android. Walaupun akhirnya dikunci keluar daripada ekosistem Android oleh sekatan yang diketuai AS, sistem fail secara rasmi menjadi sebahagian daripada kernel Linux, bermula dengan Linux 5.4. Ia juga telah digunakan pada berjuta-juta peranti Huawei dan diterima pakai oleh pengeluar lain.

Baca lebih lanjut: Larangan Huawei menjelaskan

Google kini merancang untuk menjadikannya sistem fail lalai untuk partition baca sahaja, seperti yang digunakan oleh sistem Android teras. Memandangkan partition sistem biasanya baca sahaja, memampatkannya ialah pilihan yang menarik untuk menjimatkan ruang pada fail yang hanya berubah apabila kemas kini sistem dilakukan. Malangnya, kebanyakan sistem mampatan mempunyai prestasi yang ketara, had yang ditangani secara khusus oleh EROFS.

Google meletakkan kelebihannya di belakang EROFS tidak bermakna semua peranti akan menggunakannya secara automatik. Perubahan itu hanya akan memberi kesan kepada peranti yang dilancarkan dengan Android 13 secara lalai dan hanya peranti yang mempunyai perkhidmatan Google terbina dalam. Ini bermakna peranti yang menjalankan AOSP (Projek Sumber Terbuka Android) tidak akan menggunakan EROFS.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Penghantaran telefon dengan Android 13 memerlukan teknologi yang dicipta oleh…Huawei?
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker