Berita Teknologi

Pengguna percuma G Suite bukan perniagaan boleh mengekalkan domain dan perkhidmatan tersuai

TL;DR

  • Pengguna percuma G Suite peribadi tidak perlu melepaskan domain atau perkhidmatan tersuai mereka lagi.
  • Pentadbir perlu bersetuju menerima syarat baharu Google, tetapi kemudian mereka boleh terus beroperasi seperti biasa.
  • Ini hanya terpakai pada domain dengan kurang daripada 10 pengguna dan hanya kepada orang, bukan perniagaan.

Awal tahun ini, Google membuat pengumuman yang menyedihkan. Syarikat itu berkata ia akan penjenamaan semula G Suite sebagai Google Workspace dan alihkan semua akaun ke peringkat berbayar. Perkara ini amat menjengkelkan pengguna lama yang masih menggunakan G Suite sebagai cara untuk mentadbir akaun keluarga.

Walau bagaimanapun, Google akhirnya akur kepada tekanan dan tidak akan melalui sepenuhnya perubahan ini (melalui 9to5Google). Sebaliknya, pengguna percuma G Suite lama yang memenuhi set kriteria kecil boleh terus menggunakan perkhidmatan tersebut tanpa kos. Selain itu, pengguna ini tidak perlu melepaskan domain tersuai mereka.

Kriteria untuk mengekalkan persediaan semasa anda adalah seperti berikut:

  • Anda mesti memilih untuk kekal dalam peringkat percuma G Suite yang lama sebelum 27 Jun 2022.
  • Akaun G Suite anda mestilah untuk kegunaan bukan perniagaan sahaja.
  • Anda mesti mentadbir kurang daripada 10 pengguna.

Dengan mengandaikan anda memenuhi kelayakan tersebut, anda boleh terus menggunakan G Suite seperti biasa. Semua akaun anda akan kekal tidak berubah; anda akan mengekalkan semua data dan apl anda malah menyimpan nama domain tersuai anda, jika ada.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak memenuhi kriteria tersebut, anda perlu meningkatkan kepada pelan Google Workspace berbayar. Anda akan bertukar secara automatik kepada pelan yang paling sesuai dalam kes itu. Anda juga akan beralih kepada pelan berbayar jika anda tidak memaklumkan kepada Google bahawa anda ingin kekal menggunakan pelan percuma G Suite.

Untuk mengekalkan G Suite anda seperti sedia ada, pergi ke Konsol Pentadbiran anda dan ikut arahan yang anda temui di sana.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pengguna percuma G Suite bukan perniagaan boleh mengekalkan domain dan perkhidmatan tersuai
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker