Berita Teknologi

iPhone dengan USB-C boleh mendarat pada 2023 (Dikemas kini)

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Laporan baharu menunjukkan Apple sedang menguji iPhone USB-C.
  • Pembocor Apple yang dipercayai Ming-Chi Kuo mendakwa kami boleh melihat iPhone dengan USB-C pada tahun 2023.
  • Ada kemungkinan sesetengah iPhone boleh menjadi tanpa port pada masa yang sama.

Kemas kini, 13 Mei 2022 (04:06 PTG ET): Bloomberg melaporkan bahawa Apple sedang menguji iPhone USB-C untuk kemungkinan dikeluarkan pada 2023.

Syarikat itu berkemungkinan membuat perubahan untuk mematuhi undang-undang EU yang akan datang yang memerlukan semua pengilang mengguna pakai USB-C. Bagi pengguna yang sudah mempunyai rangkaian luas peranti serasi Lightning, Apple dilaporkan sedang melihat penyesuai Lightning ke USB-C yang akan membolehkan mereka digunakan dengan model baharu.


Artikel asal, 11 Mei 2022 (09:55 PM ET): Pada ketika ini, kebanyakan produk Apple utama datang dengan sekurang-kurangnya satu port USB-C. Itu termasuk moden iPad, MacBook dan PC Mac. IPhone ialah produk paling ketara yang masih menggunakan penyambung Lightning proprietari Apple, dengan sarung AirPods juga tersekat dengan port.

Lihat juga: Kabel USB-C terbaik yang boleh anda beli

Ini boleh mula berubah, akhirnya, seawal tahun depan. Pembocor Apple yang terkenal Ming-Chi Kuo berkata bahawa iPhone dengan USB-C sebagai ganti Lightning boleh dilancarkan pada separuh kedua 2023. Ini menunjukkan siri iPhone 15 boleh menyertakan sekurang-kurangnya satu telefon dengan port USB-C.

Jika iPhone menggugurkan Lightning, pastinya AirPods dan sebarang produk lain yang dilancarkan Apple selepas itu juga akan menggunakan USB-C. Dalam erti kata lain, ini boleh menjadi permulaan penghujung untuk protokol Lightning yang sangat dibenci.

iPhone USB-C: Masa yang lama akan datang

Apple tidak melepaskan Lightning atas kerelaan sendiri, sudah tentu. Tekanan daripada Suruhanjaya Eropah memaksa tangan Apple. EU mahu mengurangkan e-waste dan juga mendesak untuk “penyelesaian satu kabel,” di mana satu protokol berfungsi untuk hampir semua yang anda miliki. Baru-baru ini, suruhanjaya mengumumkan bahawa USB-C akan menjadi protokol “satu kabel”..

Pada asasnya, Apple tahu bahawa jam berdetik untuk Lightning, dan ia perlu menggunakan USB-C akhirnya. Jika Kuo betul, itu mungkin bermakna iPhone dengan USB-C pada tahun 2023.

Bagaimana pula dengan khabar angin bahawa Apple akan meninggalkan pelabuhan sama sekali? Ini masih boleh benar. Ada kemungkinan Apple boleh melancarkan model iPhone 15 Pro — kononnya iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max — tanpa sebarang port sama sekali. Ini bermakna telefon akan dicas secara wayarles sahaja dan digunakan eSIM secara eksklusif. Walau bagaimanapun, model iPhone biasa boleh mempunyai USB-C kerana ia lebih murah.

Selain itu, Apple berkemungkinan akan terus melancarkan model iPhone SE, dan telefon tersebut juga boleh menggunakan USB-C. Jadi Apple boleh melakukan kedua-dua idea tanpa port dan idea USB-C pada masa yang sama.

Walau apa pun, sudah tiba masanya Lightning mendaki. Penyelesaian satu kabel tidak boleh datang segera.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: iPhone dengan USB-C boleh mendarat pada 2023 (Dikemas kini)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker