Berita Teknologi

Hampir 900,000 apl Android yang terbengkalai boleh dialih keluar daripada Gedung Play tidak lama lagi

Joe Hindy / Android Authority

TL;DR

  • Google sedang bersedia untuk membersihkan hampir 900,000 apl daripada Gedung Play.
  • Apl yang dimaksudkan tidak dikemas kini selama sekurang-kurangnya dua tahun.
  • Apple mengambil tindakan serupa di App Store.

The Gedung Google Play boleh melihat bilangan apl yang tersedia berkurangan hampir satu pertiga apabila Google bersedia untuk membersihkan apl yang belum dikemas kini.

Google dan Apple kedua-duanya telah mendedahkan langkah untuk menangani apl terbengkalai atau apl yang tidak dikemas kini dalam dua tahun. Dalam kes Google, itu berjumlah 869,000 aplikasi, manakala Apple mempunyai kira-kira 650,000. mengikut CNETGoogle sedang bersedia untuk menyembunyikan apl tersebut, menjadikannya mustahil untuk pengguna memuat turunnya sehingga pembangun mengemas kininya.

Lihat juga: Panduan muktamad ke Gedung Google Play untuk pemula

Sebab utama kedua-dua syarikat mengambil langkah ini adalah untuk melindungi keselamatan pengguna mereka. Apl lama tidak mengambil kesempatan daripada perubahan dalam Android dan iOS, API baharu atau kaedah pembangunan baharu yang membawa perlindungan yang dipertingkatkan. Akibatnya, apl lama boleh mempunyai kelemahan keselamatan yang tidak ada pada apl baharu.

Pada masa yang sama, beberapa pemaju telah mengadu tentang rancangan untuk mengalih keluar apl yang tidak dikemas kini dalam dua tahun. Dalam sesetengah kes, seperti pembuat permainan indie, tidak banyak yang perlu dilakukan setelah permainan mudah dibuat dan dikeluarkan. Pemaju sedemikian merasakan tindakan Apple dan Google memberi beban yang tidak adil kepada mereka.

Walau apa pun, kedua-dua syarikat nampaknya tidak bersedia untuk mengubah haluan, dan — walau apa pun kebimbangan pembangun indie — ia adalah panggilan yang tepat untuk keselamatan pengguna.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Hampir 900,000 apl Android yang terbengkalai boleh dialih keluar daripada Gedung Play tidak lama lagi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker