Berita Teknologi

Fire OS 8 Amazon akhirnya meninggalkan Android 9 Pie

TL;DR

  • Fire OS 8 Amazon akan berasaskan Android 10 dan Android 11.
  • Ini adalah peningkatan pertama Fire OS dalam beberapa tahun, malah tablet Amazon terkini menjalankan Android 9 Pie.
  • Tidak jelas tablet sedia ada yang akan mendapat Fire OS baharu — jika ada.

Awal minggu ini, Amazon melancarkan penyegaran tablet terbaharunya: yang paling laris Kebakaran 7. Tablet yang diperbaharui mendapat port USB-C, akhirnya, serta lebih banyak RAM dan pemproses yang lebih pantas.

Walau bagaimanapun, Amazon tidak menjelaskan perisian mana yang akan mendarat pada tablet Fire 7, jadi kami mengandaikan ia akan menjadi Fire OS 7. Berdasarkan Android 9 Pie, Fire OS 7 telah menggunakan semua tablet Amazon terkini sejak beberapa tahun lalu. Jadi warnai kami terkejut apabila, hari ini, Amazon mendedahkan (h/t 9to5Google) bahawa tablet akan mempunyai Fire OS 8, yang menyasarkan Android 10 dan Android 11.

Kini, ini sudah tentu lebih baik daripada Android 9 Pie. Walau bagaimanapun, jangan mengharapkan setiap ciri Android 11 muncul pada tablet Amazon. Amazon berkata begitu banyak:

Semua ciri yang dilaksanakan dalam Fire OS 8 adalah pada pariti ciri dengan Android 11, yang tidak semestinya bermakna semua dalam Android 11 tersedia dalam Fire OS 8. Sesetengah ciri Android 11 seperti Penyulitan Berasaskan Fail (FBE) belum lagi disokong dalam Fire OS 8.

Namun, ia adalah berita baik bahawa Fire OS akhirnya mendapat minat perisian. Android fork telah terlalu lama merana pada Android 9 Pie.

Malangnya, Amazon tidak menjelaskan sama ada mana-mana tablet lain akan mendapat Fire OS 8 baharu. Buat masa ini, satu-satunya cara yang pasti untuk mendapatkannya ialah dengan mendapatkan tablet Fire 7 apabila ia dilancarkan pada 28 Jun.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Fire OS 8 Amazon akhirnya meninggalkan Android 9 Pie
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker