Berita Teknologi

Semua yang anda benci tentang Apple boleh berubah terima kasih kepada bil EU yang bocor

TL;DR

  • EU sedang mengusahakan rang undang-undang yang akan menyasarkan syarikat “penjaga pintu”.
  • Rang undang-undang itu boleh memaksa Apple untuk membuka perkhidmatannya dan bekerjasama dengan pesaing.
  • Ini mungkin mempunyai perubahan dramatik untuk produk Apple seperti iMessage, FaceTime dan banyak lagi.

Rang undang-undang yang memasuki Kesatuan Eropah boleh menimbulkan masalah besar epal tetapi bawa perubahan yang dialu-alukan untuk orang lain.

EU mempunyai reputasi yang mantap untuk menangani Big Tech, sering mengambil langkah yang AS enggan mengambil demi kepentingan melindungi pengguna. EU kini meneruskan perundangan — Akta Pasaran Digital (DMA) — yang akan memaksa Apple membuka kebanyakan perkhidmatannya dan mula bermain baik dengan orang lain.

MacRumors mendapat akses kepada salinan versi “akhir” DMA yang bocor, dan sebahagian besarnya sejajar dengan apa yang diketahui sebelum ini. DMA direka bentuk untuk menyasarkan syarikat “penjaga pintu”, seperti syarikat yang menjalankan platform atau perkhidmatan. Mengikut sifatnya, perundangan itu akan memberi kesan yang ketara kepada syarikat seperti Apple, yang terkenal kerana mencipta keseluruhan ekosistem perkhidmatan.

Lihat juga: Mengapa iMessage adalah masalah besar

Sebagai sebahagian daripada perubahan baharu kepada DMA, salah satu perkhidmatan terbesar Apple akan terpaksa menukar ialah iMessage. Undang-undang akan memberi mandat bahawa syarikat membuat aplikasi pemesejan, panggilan suara dan persidangan video mereka berfungsi dengan perkhidmatan saingan. Pemesejan teks telah menjadi titik kekecewaan yang semakin meningkat untuk pengguna Android dan iOS, terima kasih kepada keengganan Apple untuk menjadikan perkhidmatan iMessagenya berfungsi dengan Android atau malah platform-agnostik. protokol perkhidmatan komunikasi yang kaya (RCS).. Di bawah undang-undang baharu, syarikat itu akhirnya boleh dipaksa untuk mengubahnya, serta bekerja dengan WhatsApp, Signal dan perkhidmatan lain. Begitu juga, FaceTime perlu bekerja dengan perkhidmatan saingan seperti Google Meet atau Zoom.

Satu lagi tambahan utama kepada versi terkini DMA meliputi penggunaan enjin penyemak imbas. Apple terkenal kerana memaksa pembuat penyemak imbas pihak ketiga menggunakan enjin pemaparan WebKit yang terbina dalam iOS. Akibatnya, versi iPhone dan iPad bagi Firefox, Brave, Chromium, Opera, Edge dan lain-lain hanyalah pembungkus antara muka di atas enjin yang sama yang digunakan oleh Safari. Ini sangat mengehadkan jumlah inovasi yang boleh ditawarkan oleh pembangun pihak ketiga kepada pengguna mereka. DMA akan melarang sekatan ini, memberikan pembangun kebebasan untuk menggunakan enjin penyemak imbas pilihan mereka.

Baca lebih lanjut: iOS lwn Android

Perubahan besar ketiga yang akan dibawa oleh DMA ialah menawarkan pengguna pilihan pembantu maya lalai. Walaupun ramai pengguna akhirnya memasang pilihan lain pada masa akan datang, ramai pengguna lain tidak tahu bahawa itu mungkin. Di bawah peraturan baharu, syarikat dikehendaki menawarkan pilihan kepada pengguna mereka apabila menyediakan peranti baharu.

Terdapat beberapa ciri lain yang akan memberi manfaat kepada pengguna, termasuk membuka sistem pembayaran dalam apl, membenarkan pelanggan memilih apl yang mereka mahu gunakan semasa persediaan, dan menghalang syarikat daripada mengutamakan apl dan perkhidmatan mereka sendiri berbanding apl pesaing.

Selaras dengan tradisi EU untuk melihat kepentingan pengguna, kegagalan untuk mematuhi DMA akan membawa hukuman yang berat. Syarikat boleh didenda sebanyak 10% daripada perolehan tahunan mereka di seluruh dunia, manakala pesalah berulang boleh dipaksa untuk menukar bahagian perniagaan mereka.

Margrethe Vestager, Pesuruhjaya Persaingan EU, percaya DMA boleh berkuat kuasa seawal Oktober. Walaupun DMA hanya akan terpakai dalam EU, mudah-mudahan, pematuhan terhadap perundangan akan memerlukan banyak usaha sehingga Apple dan syarikat lain akan melaksanakan perubahan di seluruh dunia.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Semua yang anda benci tentang Apple boleh berubah terima kasih kepada bil EU yang bocor
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker