Berita Teknologi

Seluruh industri Android tidak dapat bersaing dengan pertumbuhan Apple pada suku lepas

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Setiap pengeluar Android utama kehilangan bahagian pasaran pada Q1 2022.
  • Apple adalah satu-satunya pembuat telefon pintar utama yang mendapat bahagian.

Suku pertama 2022 bukanlah satu yang baik untuk Android, dengan setiap pengeluar utama kehilangan bahagian pasaran. Sementara itu, Apple adalah satu-satunya pembuat telefon pintar yang meningkatkan bahagiannya.

The laporan terkini oleh IDC memberi penerangan tentang isu yang dialami pasaran telefon pintar dan tol yang ditanggung oleh penghantaran mereka. Di antara pandemik global, masalah rantaian bekalan, dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, penghantaran telefon pintar menurun dengan ketara. Akibatnya, setiap pengeluar Android utama telah terjejas, sesetengahnya begitu ketara.

Lihat juga: Samsung lwn Apple, dalam angka

Berikut ialah perubahan bahagian pasaran lima vendor telefon pintar teratas tahun ke tahun:

  • Samsung kehilangan 1.2%
  • Apple memperoleh 2.2%
  • Xiaomi kehilangan 17.8%
  • Oppo kehilangan 26.8%
  • Vivo kehilangan 27.7%
  • Yang lain kehilangan 2.7%

Secara keseluruhan, industri menghantar 314.1 juta unit pada Q1 2022, turun 8.9% daripada 344.7 juta unit yang dihantar pada Q1 2021. Menariknya, Apple dan Samsung kedua-duanya menentang aliran keseluruhan. Apple adalah satu-satunya pengeluar utama yang melihat pertumbuhan bahagian pasaran, manakala kerugian Samsung adalah lebih rendah daripada pesaingnya. IDC menjelaskan perkara ini kepada pengurusan rantaian bekalan yang unggul di pihak kedua-dua syarikat.

“Penyelidikan kami memberitahu kami Samsung dan Apple telah menavigasi situasi rantaian bekalan dengan lebih baik daripada pesaing mereka, dan akibatnya, kami telah melihat pengurangan pesanan daripada set OEM teratas seterusnya,” tulis Ryan Reith, naib presiden kumpulan dengan IDC’s Worldwide Penjejak Peranti Mudah Alih.

Walaupun kerugian syarikat membimbangkan, IDC percaya angka itu mungkin tidak menceritakan keseluruhannya. Daripada benar-benar kehilangan bahagian pasaran, firma itu percaya permintaan telefon pintar hanya ditangguhkan, bermakna pelbagai syarikat boleh melihat peningkatan ketara dalam bahagian dalam suku akan datang.

“Kami tetap berpendapat bahawa sebarang permintaan yang berkurangan tidak akan hilang, sebaliknya diteruskan,” kata Reith. “Ia hanya soal bila permintaan itu disambung semula.”

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Seluruh industri Android tidak dapat bersaing dengan pertumbuhan Apple pada suku lepas
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker