Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Mingguan: ♠️ Ace atas lengan OnePlus

⚡ Selamat datang ke Pihak Berkuasa Mingguanyang Android Authority surat berita yang menghuraikan berita Android dan teknologi teratas dari minggu itu. Edisi ke-190 di sini, dengan tarikh pelancaran OnePlus Ace, Vivo X Fold, dan teori konspirasi angkasa…

🐣 Selamat Paskah kepada mereka yang merayakan hujung minggu ini! 👻 Kami memeriahkan majlis dengan menghadiri festival seram maya Grimmfest pada hari Sabtu — Saya tidak sabar.

Berita popular minggu ini

Laman Web OnePlus Ace OnePlus

OnePlus:

Samsung:

Google:

Vivo:

 • The Vivo X Fold adalah boleh lipat terbaharu, meniru reka bentuk Galaxy Z Fold 3, dengan reka bentuk engsel titisan air, luar panel FHD+ 120Hz OLED 6.53 inci, dalaman 8.03 inci LTPO OLED panel 120Hz, dua penderia cap jari, Snapdragon 8 Gen 1, amaran /mute slider, dan banyak lagi — tetapi China sahaja buat masa ini.

Epal:

ruang:

Di tempat lain:

Filem/TV:

Eleven dari Stranger Things musim 4 kelihatan bimbang

Permainan:

Ulasan

butang samsung galaxy a53 dan tunas galaksi

Ryan Haines / Android Authority

Samsung Galaxy Z Fold 3 buka bata depan kiri

Eric Zeman / Android Authority

apollo 13 krew

Krew Apollo 13 kembali dengan selamat ke Bumi.

Ternyata, ini adalah minggu penting dalam sejarah angkasa lepas, dengan bukan satu, bukan dua, tetapi tiga peristiwa penting, dan teori konspirasi.

Pertama, pada 12 April 1961, 27 tahun Yuri Gagarin menjadi manusia pertama di angkasa lepas, mengorbit bumi di atas kapal angkasa Soviet Vostok 1. Penerbangannya mengambil masa satu jam 48 minit sebelum memasuki semula atmosfera. Ia akan menjadi satu-satunya penerbangannya, kerana dia meninggal dunia pada 1968 apabila pesawat yang dipandunya terhempas berhampiran Moscow.

Inilah perkara yang anda (mungkin) tidak tahu tentang lelaki pertama di angkasa:

 • Gagarin tidak selalu merancang untuk menjadi seorang angkasawan — dia telah dilatih sebagai tukang besi.
 • Kata-katanya semasa berlepas: “Poyehali!” (Mari pergi).
 • Roket itu adalah peluru berpandu penyesuaian R-7 atau “Semyorka” yang membawa kapal angkasa “Vostok” (bermaksud “Timur”).
 • Dia mungkin sebenarnya bukan manusia pertama di angkasa. Tunggu apa?

Khabar angin bertiup kencang bahawa seorang angkasawan telah menewaskan Gagarin ke angkasa lepas lima hari sebelum itu, pada 7 April. Lelaki berkenaan dikatakan juruterbang ujian Vladimir Ilyushin. Malah, ada yang mendakwa penerbangan Ilyushin berlaku lebih awal, pada 25 Mac.

 • Kononnya, penerbangan itu tidak berjalan seperti yang dirancang, dengan Ilyushin cedera parah dan terbaring tidak sedarkan diri di hospital Moscow – walaupun Kesatuan Soviet mendakwa dia dirawat kerana kecederaan berikutan kemalangan kereta.
 • Ini dianggap sebagai sebab mengapa status Ilyushin sebagai “manusia pertama di angkasa lepas” diketepikan demi kejayaan misi Gagarin.
 • Ramai wartawan percaya kemalangan kereta itu adalah cerita penutup. Yang lain percaya Ilyushin berada dalam keadaan koma.
 • Namun tiada bukti penerbangan 7 April, dengan North American Aerospace Defence Command (NORAD) tidak mengambil apa-apa.
benda asing 4

Pada tahun 1999, “Angkasawan Melindungi,” sebuah dokumentari tentang konspirasi Ilyushin/Gagarin mendakwa bahawa Ilyushin telah “gagal keluar dari kapsulnya, terhempas di China, dan, selepas ditangkap, akhirnya diserahkan semula kepada USSR pada 1962.” Nampaknya, dia enggan bercakap mengenai acara itu di kamera.

Dan ini jauh dari penutupan Rusia yang pertama:

 • Pada tahun 1980 kematian Valentin Bondarenko menjadi berita di seluruh dunia. mengikut The New York Timesdia meninggal dunia pada tahun 1961 semasa eksperimen ketahanan tekanan rendah selama 15 hari selepas kebakaran berlaku, dan imejnya kemudian dialih keluar daripada gambar latihan.
 • Pada tahun 1989, dunia mengetahui tentang a insiden papan pelancaran utama yang mengakibatkan kematian 78 orang pada Oktober 1960.
  Mungkin banyak lagi kejadian yang kita masih tidak tahu.

Space.com menyerlahkan beberapa bukti yang terbongkar di sekeliling konspirasi:

Achille dan Giovanni Judica-Cordiglio, dua bekas pengendali radio amatur, mendakwa telah merakam audio daripada kapsul yang mengorbit hari sebelum penerbangan Gagarin. Ini sepatutnya berlaku sebelum ini, pada bulan Mei 1960, apabila mereka telah mendengar siaran kapal angkasa berawak yang keluar dari landasan, pada bulan November tahun yang sama, mengambil SOS Morse Code dari kapal angkasa dalam masalah ketika ia meninggalkan orbit Bumi, dan sekali lagi dalam 1961, apabila mereka, secara mengganggu, melaporkan mendengar siaran seorang angkasawan yang dikatakan mati lemas.

Ini tidak pernah dibuktikan sebagai tulen, sayangnya, tetapi jika benar, ia mungkin bermakna bahawa Ilyushin bukanlah manusia pertama di angkasa.

 • Bekas jurutera kanan Soviet Mikhail Rudenko mendakwa angkasawan telah dihantar ke angkasa lepas pada 1957, 1958, dan 1959, dan bahawa “ketiga juruterbang meninggal dunia semasa penerbangan dan nama mereka tidak pernah diterbitkan secara rasmi.” Kisah ini diterbitkan di pravda.ru pada 12 April 2001, walaupun laman web itu terkenal dengan tajuk berita pertemuan makhluk asing yang aneh.

Ilyushin meninggal dunia pada 2010 pada usia 82 tahun dan tidak pernah mengaku pergi ke angkasa lepas. Malangnya, kita mungkin tidak tahu kebenarannya.

Juga minggu ini dalam sejarah angkasa lepas:

 • 13 April 1970, ialah detik “Houston, kami menghadapi masalah di sini”, apabila tangki oksigen berada di atas kapal. Apollo 13′s Modul Perkhidmatan meletup. Kehilangan bekalan elektrik dan oksigen yang mengakibatkan kru terpaksa meninggalkan Modul Perintah untuk Modul Lunar, terkandas selama empat hari sementara NASA merancang misi menyelamat. Ketiga-tiga angkasawan selamat kembali ke bumi.
 • 12 April 1981, tepat 20 tahun selepas penerbangan angkasa Yuri Gagarin, menyaksikan pelancaran Misi ulang-alik pertama NASA STS-1, menghantar Columbia dalam pelayaran sulungnya. Pelancaran sebenarnya telah ditetapkan selama dua hari lebih awal pada 10 April, tetapi telah ditangguhkan.

Kalendar Teknologi

 • 19 April: Pengembangan World of Warcraft mendedahkan @ 6 PETANG CEST
 • 20 April: Pameran Permainan Meta Quest @ 10 PAGI PT
 • 21 April: Pelancaran OnePlus Ace (China) @ 7 PAGI ET
 • 22 April: The Northman dibuka di pawagam
 • 28 April: Acara OnePlus (India, 7 malam IST)
 • 29 April: Nintendo Switch Sports dikeluarkan
 • 9-11 Mei: Qualcomm 5G Summit (San Diego)
 • 11-12 Mei: Google I/O 2022
 • 6-10 Jun: Apple WWDC 2022

Tweet Teknologi Minggu Ini

Selamat datang ke pelabuhan angkasa berbilang pengguna Amerika! Dilihat di sini adalah @SpaceXroket Falcon 9 untuk #Ax1 pada Pad 39A & kami #Artemis Saya meroket pada 39B. Ini adalah kali pertama dua jenis roket & kapal angkasa berbeza yang dibuat untuk membawa manusia berada pada pad kakak pada masa yang sama.

Sesuatu tambahan: daripada The Hustle – Kami sayang Ralph “Pop” Millerpengangkut haiwan peliharaan yang berkongsi anak anjing paling comel (dan kebijaksanaan mingguannya) di TikTok.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Mingguan: ♠️ Ace atas lengan OnePlus
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker