Berita Teknologi

Pengecasan wayarles di seluruh bilik akan datang tahun ini, atau mungkin tidak (Dikemas kini)

TL;DR

  • Sebuah syarikat bernama WiCharge sedang bekerjasama dengan Belkin untuk mengeluarkan produk pengecasan wayarles merentas bilik.
  • WiCharge mendakwa dua produk akan dilancarkan pada 2022.
  • Belkin mempertikaikan jangka masa, menimbulkan keraguan pada jadual keluaran masa hadapan.
  • Teknologi ini menggunakan pancaran IR untuk “memancarkan” kuasa terus ke peranti daripada nod kuasa di beberapa lokasi lain dalam bilik.

Dikemas kini, 28 April 2022 (05:10 PTG ET): Belkin telah mempertikaikan dakwaan perkongsiannya dengan WiCharge akan menyampaikan peranti pengecasan wayarles merentas bilik pada tahun 2022.

Syarikat WiCharge yang berpangkalan di Israel mungkin berada dalam air panas dengan Belkin, rakan kongsi baharunya, selepas menjanjikan produk pengecasan merentas bilik tahun ini. Pengasas bersama syarikat itu bahkan bertindak lebih jauh untuk memberitahu TechCrunch bahawa Belkin adalah “sangat agresif pada garis masa.” Jelas sekali, Belkin tidak begitu bersetuju dengan dakwaan itu, memberitahu Ars Technica bahawa, walaupun ia percaya pada masa depan teknologi, ia hanya komited “untuk R&D pada beberapa konsep produk, jadi masih terlalu awal untuk mengulas tentang masa produk pengguna yang berdaya maju.”


Artikel asal, 27 April 2022 (11:55 PG ET): Pengecasan tanpa wayar adalah hebat. Walau bagaimanapun, adakah ia benar-benar “wayarles”? Anda masih perlu memasang pad pengecas atau dok dan apa sahaja yang anda sedang mengecas perlu ada di sana. Sebenarnya, semua yang dilakukannya adalah menghalang anda daripada perlu menyambungkan peranti ke kabel secara fizikal, tetapi anda masih terikat.

Sebuah syarikat bernama WiCharge bertekad untuk mengubahnya. Hari ini, syarikat itu mengumumkan (melalui TechCrunch) bahawa ia membawa sekurang-kurangnya dua produk pengecasan wayarles merentas bilik kepada pengguna pada 2022. Syarikat itu bekerjasama dengan pengeluar aksesori popular Belkin untuk usaha ini.

Lihat juga: Pengecas wayarles terbaik yang anda boleh dapatkan

Sekarang, jangan berharap bahawa ini akan membolehkan anda berjalan di sekitar rumah dengan telefon anda di dalam poket anda semasa ia dicas. Itu pasti bukan apa yang berlaku. Sebaliknya, ini akan membolehkan peranti berkuasa rendah dicabut sepenuhnya daripada pengecas. Tetapi, memandangkan teknologi menggunakan pancaran inframerah (IR) untuk menghantar kuasa terus ke peranti, ia perlu berada di satu tempat dan terus “kelihatan” kepada pengecas.

Jelas sekali, ini bukan lompatan besar dalam pengecasan wayarles merentas bilik yang kami harapkan. Walau bagaimanapun, ia adalah satu langkah besar ke arah idea futuristik peranti anda yang mengecas tidak kira di mana ia berada di dalam rumah.

Pengecasan tanpa wayar merentas bilik pada 2022: Perkara yang diharapkan

WiCharge dan Belkin tidak akan menyatakan apa yang sedang dalam perjalanan yang melibatkan teknologi baharu ini. Semua syarikat akan mengatakan bahawa akan ada dua produk peringkat pengguna yang dilancarkan pada 2022 yang akan mengecas tanpa kabel perlu berada berdekatan. Jadi apa yang boleh berlaku?

Salah satu contoh yang WiCharge berikan tentang bagaimana teknologi ini boleh kerja ialah berus gigi berkuasa bateri. Anda mungkin menggunakan berus gigi anda selama kira-kira lima minit setiap hari, dan selebihnya ia hanya diletakkan pada pengecas. Teknologi WiCharge boleh menjadi bantuan yang hebat di sini, menyampaikan jumlah kuasa yang sangat rendah (kami bercakap kurang daripada 1W) ke berus gigi menggunakan IR. Ini akan membolehkan berus gigi anda tidak memerlukan dok atau berada berhampiran alur keluar, membersihkan kekusutan kabel di bilik mandi anda.

Itu hanya satu contoh, tetapi anda boleh melihat cara teknologi ini boleh digunakan pada produk dalam rumah yang lain. Alat kawalan jauh, bidai pintar, loceng pintu pintar dan peranti rumah pintar yang lain boleh mendapat jumlah kuasa yang rendah sepanjang hari sebagai persediaan untuk masa yang singkat anda benar-benar menggunakannya.

Kami mungkin akan mengetahui tidak lama lagi produk apa yang akan tersedia. Sama ada cara, mengecas peranti dengan kabel — atau malah pad pengecasan wayarles — tidak lama lagi akan menjadi perkara yang telah berlalu. 2022 akan menjadi tahun pertama pengguna akan mendapat pengecasan tanpa wayar merentas bilik.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pengecasan wayarles di seluruh bilik akan datang tahun ini, atau mungkin tidak (Dikemas kini)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker