Berita Teknologi

Kongsi Berdekatan boleh menawarkan perkongsian lancar antara peranti anda sendiri

Joe Hindy / Android Authority

TL;DR

  • Ciri Kongsi Berdekatan Google boleh mendapat apa yang dipanggil mod Kongsi Diri tidak lama lagi.
  • Ini akan menghilangkan keperluan untuk meluluskan perkongsian antara peranti anda sendiri.

Nearby Share ialah pandangan Android sendiri tentang perkongsian fail tempatan, diilhamkan oleh ciri Air Drop Apple. Walau bagaimanapun, satu gangguan ringan ialah anda perlu meluluskan setiap bahagian yang masuk, walaupun semasa berkongsi fail antara peranti anda sendiri. Nasib baik, nampaknya Google sedang mengusahakan penyelesaian.

bekas XDA-Pembangun ketua pengarang Mishaal Rahman telah mendedahkan kewujudan apa yang dipanggil mod Kongsi Diri untuk Kongsi Berdekatan, memperincikan penemuannya mengenai Twitter. Lihat tangkapan skrinnya di bawah.

Mishaal Rahman Berdekatan Kongsi Diri Kongsi Twitter

Pilihan ini akan membolehkan anda berkongsi fail dengan lancar antara peranti yang dilog masuk ke akaun Google yang sama, tanpa perlu meluluskan perkongsian itu terlebih dahulu. Ia adalah tweak kecil tetapi mudah, dan anda masih sepatutnya melihat skrin kelulusan apabila menerima fail daripada peranti orang lain.

Rahman menyatakan bahawa ciri tersebut terdapat dalam versi terbaharu Perkhidmatan Google Play tetapi belum lagi tersedia kepada pengguna. Namun begitu, penggunaan Perkhidmatan Google Play bermakna walaupun pengguna dengan peranti Android yang lebih lama secara teorinya harus mempunyai akses kepada ciri ini.

Rujukan kepada ciri ini turut dikesan dalam Chromium oleh Cerita Chrome awal tahun ini, mencadangkan bahawa Chromebook akan turut serta dalam tindakan itu. Jadi, anda tidak perlu meluluskan perkongsian fail apabila memindahkan fail antara telefon Android dan Chromebook anda.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kongsi Berdekatan boleh menawarkan perkongsian lancar antara peranti anda sendiri
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker